Yüksekdağ ve 13 kadın tutsağa disiplin cezası

Garibe Gezer’in ölümüne tepki olarak slogan attıkları gerekçesiyle HDP eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile 13 kadına, bir aylık haberleşme ve iletişim cezası verildi.

Kocaeli Kandıra 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde Garibe Gezer’in yaşamını yitirmesi ardından slogan atan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, Edibe Şahin, Gülseren Yıldırım ve Aysel Tuğluk ile birlikte 15 kadın tutsağa hakkında başlatılan disiplin soruşturması tamamlandı. 

GEZER İÇİN HESAP VERİLMELİ

"Katil devlet hesap verecek”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Jin jiyan azadî” sloganlarını attıkları gerekçesiyle yürütülen disiplin soruşturması nedeniyle dilekçe yazan Yüksekdağ, soruşturulması gereken şeyin Gezer’in ölümü olduğunu ifade etti. Dilekçesinde, sorumluların bulunup ölümün aydınlatılmasını isteyen Yüksekdağ, sorumluların hesap vermesi gerektiğini belirtti. 

KÜRTÇE BEYAN SUÇU KABULE YETTİ

Bunun yanı sıra söz konusu soruşturmaya ilişkin ifadesi alınmak isteyen kadınlar, Kürtçe olarak beyanlarda bulunmak istedi. Ancak cezaevi idaresi, Kürtçe olarak verilmek istenen beyanları kabul etmedi. İdare Kürtçe beyanı “örgüt propagandası” olarak değerlendirerek, savunmaları almadı. İdare ayrıca kadınların Kürtçedeki ısrarını “Türkçe bildiği halde Kürtçe ile savunma yapmak istedi” şeklinde değerlendirerek, bu şekilde işlendiği iddia edilen suçun kabul edildiğini ileri sürdü. 

BİRLİKTELİK SUÇU

Bunun yanı sıra kadınların aynı anda ve topluca Gezer’in ölümüne tepki gösterilmesi de suç olarak lanse edilmeye çalışıldı. İdare, bu durumu ise “örgütsel dayanışma” olduğunu iddia ederek, cezanın üst sınırdan verilmesini istedi. Bunun üzerine Cezaevi Disiplin Kurulu tarafından 14 kadına “Haberleşme veya iletişim araçlarından yoksun bırakma” cezası verildi.

Aysel Tuğluk’a ise yaşadığı sağlık sorunlarından ötürü ceza verilmedi. Verilen cezanın ardından kadınların avukatları Kocaeli İnfaz Hakimliğine itirazda bulundu.