Yunanistan’dan ‘Kürt halkına özür borçluyuz’ mesajı

Yunanistan’dan ‘Kürt halkına özür borçluyuz’ mesajı

Uluslararası 15 Şubat Komplosu’nun yıldönümü dolayısıyla Yunanistan’da bir panel düzenlendi. Panelde, komplodaki rolü nedeniyle Yunanistan devletinin Kürt halkına özür borcu olduğu vurgulanarak, Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için üyesi olduğu uluslararası kurumlarda, rolünü oynaması istendi.

 “Hümanizmamız, Kürdistan’da ve İmralı’da Belirleniyor” adını taşıyan panel, Başkent Atina’da İktisat Bilimleri Fakültesi’nde yapıldı. Katılımcıları arasında çok sayıda siyasetçi, akademisyen, aydın, yazar ve gazetecinin bulunduğu panelin ilk konuşmacısı, Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu (KON-KURD) Başkanı İsmet Kem, 15 Şubat Komplosu, Kürdistan’daki son durum ve Öcalan’a özgürlük imza kampanyası hakkında bilgilendirmede bulundu. Kürt sorununun Ortadoğu sorunu olduğunu belirten Kem, Kürt sorununun çözümünün de Ortadoğu çözümü olacağının altını çizdi ve çözümde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın rolünün belirleyiciliğine vurgu yaptı.

Ardından SYRIZA Hareketi Milletvekili Stathis Panagoulis, “Yunanistan’da cunta yıllarında Aleksandros Panagoulis’in serbest bırakılması için nasıl bir Avrupa hareketi oluşmuştu ve Abdullah Öcalan’ın da serbest bırakılmasi için aynı şekilde bir Avrupa hareketi oluşmalı” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Dönemin Yunanistan hükümetinin komplodaki rolüne dikkat çeken Panagoulis, Öcalan ve Kürt halkının dostları olarak, Yunanistan halkı adına, buna engel olamadıkları için eziklik duyduklarını belirtti. Bu nedenle Kürt halkından özür dilediklerini söyleyen Panagoulis, başta imza kampanyası olmak üzere, Öcalan’ın özgürlüğü için tüm kampanya ve çalışmalara aktif katılma sözünü verdi.

 “Orta Doğu’da barış olması için Kürt sorunu çözülmeli” başlıklı sunumunu yapan eski PASOK Milletvekili ve Sosyolog-Yazar Mihalis Haralambidis de, Yunanistan devletinin Kürt halkına özür borcunu, bugünden sonra üyesi olduğu Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kurumlarda, Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümünü gündemleştirmede öncülük etmesiyle, ancak az da olsa ödeyebileceğini söyledi ve hükümete çağrıda bulundu.

Soru-cevap bölümünden sonra sözalan dinleyiciler de, imza kampanyasına daha aktif sahipleneceklerini ve varolan inisiyatifi farklı çevreleri kapsayacak şekilde genişleterek, Öcalan’ın Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesi için çalışmalar yürüteceklerini belirtti.

İKTİDAR VE ANAMUHALEFET PARTİLERİ İLE GÖRÜŞMELER

Bu arada KON-KURD Başkanı İsmet Kem, Öcalan’a özgürlük imza kampanyası, Kürdistan ve bölgedeki son duruma ilişkin, Yunanistan’da ayrıca iktidar partisi NEA DEMOKRASIA ve parlamentodaki anamuhalefet grubu SYRIZA Hareketi’nin Dışilişkilerden Sorumlu yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Yanısıra bazı gazete ve tv’lerle röportaj yapan Kem, Atina ve Lavrion Mülteci Kampı’ndaki Kürdistanlılara yönelik de, ‘Kürdistan’daki siyasal süreç ve görevlerimiz’ konulu 2 toplantıya konuşmacı olarak katıldı.