Zamlar protesto edildi: AKP elini cebimizden çek!

Asgari Değil İnsanca Yaşam bileşenleri, "Gündüzleri sömürülmediğimiz, geceleri aç yatmadığımız bir yaşam için mücadeleye" şiarıyla Cevahir AVM önünde peş peşe gelen zamları protesto etti.

Yeni yıldan sonra peş peşe gelen zamları protesto eden Asgari Değil İnsanca Yaşam bileşenleri, "Gündüzleri sömürülmediğimiz geceleri aç yatmadığımız bir yaşam için mücadeleye" şiarıyla İstanbul Şişli’deki Cevahir AVM önünde eylem düzenledi.

Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, “Gündüzleri sömürülmediğimiz, geceleri aç yatmadığımız bir yaşam mücadeleyle gelecek!” yazılı pankart ile “Zamlar geri çekilsin”, “ Hak verilmez alınır”, “ Sömürü, rant, savaş ,talan düzenine karşı birleşelim” dövizleri taşındı.

Sık sık, “Asgari değil insanca yaşam”, “Milyonlar Aç, milyonlar işsiz, işte kapitalist sisteminiz”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır” , “AKP elini cebimizden çek” , “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni” sloganlarını atan kitle adına açıklamayı Azad Aksoy okudu.

UTANMADAN GÖZLERDEKİ IŞILTIDAN BAHSEDİYORLAR

TV ekranlarından, gazete köşelerinden, meclis kürsüsünden her bir köşeden işçi-emekçilerin günden güne ağırlaşan hayatlarıyla dalga geçercesine açıklamalar yapıldığını belirten Aksoy, Maliye Bakanlığı’na yeni atanan Nureddin Nebati’nin utanmadan milyarlarca dolarlık vurgundan sonra “gözlerime bakın, ışıltıyı görün” diyebildiğini hatırlatarak, “Çocuklarının gözlerine bakamadığı için her gün intihar eden anneler babalar ve beslenemediği için sütten kesilen anneler varken utanmadan “gözlerdeki ışıltı”dan bahsedebiliyorlar” dedi.

ASGARİ ÜCRET ŞİMDİDEN ERİDİ!

Asgari ücrete ‘tarihsel zam’ denilerek iki hafta önce yapılan zam şimdiden eridiğine işaret eden Aksoy, sadece 31 Aralık’tan bu yana neredeyse her şeye gelen zamlarla asgari ücret zammı şimdiden eridiğini, elektriğe, akaryakıt, doğalgaza, suya, temel gıda maddelerinin tamamına yapılan zamlarla zaten açlık sınırında yaşayan milyonlarca işçi-emekçiye sefalet dayatıldığını vurguladı.

BU ASALAK TAKIMI ARTIK SIRTIMIZDAN ATMA ZAMANI

“Bizlere sefaleti dayatanlar da, ‘her şey çok güzel olacak’ diye sefil bir şekilde biraz daha yaşamamız gerektiğini söyleyenler de aynı düzenin parçasıdır” diyen Aksoy, “ İşçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin bu düzende bir gelecekleri yoktur. Evvel ezel bu düzende krizi çıkartanlar ‘acı reçete’yi hep işçilerin sırtına yüklemiştir. Bu asalak takımının artık sırtlarımızdan atılma vakti gelmiştir. Günde 8 saat çalışan işçi neredeyse kalmamıştır. Mesaisiz çıplak maaşla 3 öğün yemek yiyebilen kalmamıştır. Gerçek işsizlik rakamları her gün artmaktadır ve oluşturulan işsiz ordusu düşük ücretler, uzun ve güvencesiz çalıştırma gibi konularda işçilere karşı bir tehdit olarak kullanılmaktadır” diye konuştu.

Asgari değil, insanca bir yaşam için mücadele etme zamanı olduğunu kaydeden Aksoy, talepleri şöyle sıraladı:

“- Asgari ücretin sadece açıklandığı tarihteki alım gücüne denk düşmesi için bile son yapılan zamların geri çekilmesi gerekmektedir.

- Eğitim, ulaşım sağlık, barınma, ısınma, elektrik, su iletişim, nitelikli beslenme ücretsiz olmalıdır.

- Herkese iş ve gelir güvencesi sağlanmalıdır.

- Krizi yaratanlar işçi-emekçiler değildir, ancak mevcut bütçenin yüzde 85’i işçi-emekçilerden alınan vergilerden oluşmaktadır. Vergiler krizi yaratanlardan, serveti olanlardan alınmalıdır.”

MÜCADELE ETMEKTEN BAŞKA YOL YOK!

Sermaye düzenini sürdürebilmek için her gün şiddeti, yalanı, baskıyı kullananların bu talepleri karşılamayacağını; taleplerin ancak mücadeleyle sökülüp kazanılacağını vurgulayan Aksoy, mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

Aksoy, şunları kaydetti: “Bugün artık bu düzende bir gelecek göremeyen milyonlarca insana sesleniyoruz; gecelerinde aç yatmadığımız, gündüzlerinde sömürülmediğimiz bir yaşam için örgütlenmekten, mücadele etmekten başka bir yol yoktur. Bir kahraman gelip kimseyi kurtarmayacak, bu sefillik içinde yaşamaya itirazı olan herkesin ancak mücadeleye emek vermesiyle güzel yarınlar kurulabilir. İşçi ve emekçiler kendi sınıf çıkarları için devrimcilerle, sosyalistlerle yan yana gelmeli, örgütlenmelidir. Her işyerinde, her mahallede, her yurtta, her okulda, birlikler-komiteler-meclisler kurmak, mücadeleye atılmak haklarımızı almanın, hayatın gerçeklerini işçilerden, emekçilerden, öğrencilerden, kadınlardan yana değiştirmenin ilk ama büyük bir adımıdır. Sömürü, Rant, Talan, Savaş düzenine karşı örgütlenmeyi, mücadeleyi büyütelim.”