Zarif, Esad’dan sonra Erdoğan’la görüştü

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, iki günlük Suriye ziyareti ardından Ankara’da Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Erdoğan ile görüşmesi öncesi Türk mevkidaşı Mevlüt Çavoşoğlu ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

“Başar El Esad ile uzun bir görüşme yaptım” diyen Zarif, bu görüşmeye ilişkin Erdoğan’la konuşacağını söyledi.

Zarif, Ankara ziyaretinden önce Suriye’ye iki günlük bir ziyaret gerçekleştirerek, Esad ve diğer yetkililerle bir araya geldi.

Suriye savaşında, İran rejimi, Rusya ile birlikte Esad’ın yanında yer aldı. Türkiye ise hem silahlı çete gruplarını destekledi hem de rejimi devirmeye çalıştı. Esad’ı sürekli “katil” olmakla suçlayan Erdoğan, Şubat ayında yaptığı bir açıklamada Suriye rejimi ile alt düzeyde ilişkilerinin olduğunu kabul etmişti.

Rejimin temel ittifakı Rusya ve İran ile Türkiye “çözüm” adı altında ortak çalışmalar yürüttü. Astana sürecine de bu üç ülke öncülük etti.

Kazakistan’da bu üç ülkenin organizasyonu ile bir sonraki müzakere turları 25-26 Nisan arasında öngörülüyor. Türkiye daha önceki görüşme turlarında, çetelerin sözcülüğünü üstlenmişti.