17. Zilan Kadın Festivali Gelsenkirchen'de

Almanya’daki Kürt kadınların en büyük buluşması olan Zilan Kadın Festivali, bu yıl 17 Haziran günü Gelsenkirchen'de düzenleniyor.

17. Zilan Kadın Festivali, bu yıl ‘‘Jin Jiyan Azadî Ji Kurdistanê bi Cîhanê ve’ sloganıyla, Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde gerçekleştirilecek.

Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) tarafından organize edilen festival, 23 Aralık’ta Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşen katliamda şehit düşen Evîn Goyî’ye (Emine Kara) adanacak. Festivalde, Evîn Goyî’nin yaşamı ve mücadelesi görsel anlatılacak.

Festivalde, Jin Jiyan Azadî felsefesini anlatan paneller gerçekleştirilecek. Jin Jiyan Azadî felsefesini anlatan farklı etkinliklerin de yapılacağı festivalde, kadınların emekleri ile hazırladıkları ürünleri tanıtan stantlar açılacak. Kadın ressamlar ise kadın özgürlük mücadelesi temasıyla hazırladıkları eserlerini bir sergide buluşturacak. 

Festivalde, ayrıca çocuklara yönelik kültürel konuları içeren sürpriz oyunlar ve etkinlikler düzenlenecek.

Govend ekiplerinin yanı sıra festivale katılacak Jin Ma, Mizgîn Tahir, Kevana Zêrîn, Eylem Aktaş, Beser Şahin ve Firmesk gibi sanatçı ve müzik grupları da kadın kitlesine unutulmaz saatler yaşatacak. 

Festival Hazırlık Komitesi'nde yer alan Avrupa Kürt Kadın Hareketi üyeleri Jînda Deniz ve Ayten Kaplan, hazırlıklar hakkında bilgi vererek katılım çağrısı yaptı.  

JÎNDA DENİZ: İŞGALCİLİĞE, ERKEK EGEMENLİĞE KARŞI ÇOĞALALIM

Zilan Kadın Festivali'nin uluslararası bir nitelik taşıdığı için diğer uluslardan kadınlara da katılım çağrısı yapan Jînda Deniz, hazırlıklarda sona geldikleri bilgisini paylaştı. Festivalin,  kadın gücünü açığa çıkarma amacı taşıdığını ifade eden Deniz, şunları vurguladı:"Kadın özgürlüğü ve kadın devrimi, jin jiyan azadî öncülüğünde gerçekleşecektir. Bu yönüyle festival hem bir mesaj, bir çağrı olacak. Hem dünyaya, hem egemenliğe bir mesaj verecek. Kadın ne kadar bir araya gelirse, ne kadar örgütlü olursa, ne kadar çok olursa o kadar güçlü olur, işgalcilik de o kadar zayıflar. Bu yüzden herkes katılsın, çoğalalım ki işgalciliğe, erkek egemenliğine, erkek zihniyetine karşı bir ses olalım diyorum." 

AYTEN KAPLAN: JIN JIYAN AZADÎ'Yİ KONUŞACAĞIZ

Ayten Kaplan ise; “Yoğun bir süreci geride bıraktık. Özellikle son bir yılda kadına karşı şiddet, kadına karşı katliam dolu bir süreç geçirdik. Rojhilat’ta Jîna Emînî'nin katledilmesi, ikinci Paris katliamı, deprem gibi en çok kadınları etkileyen süreçler yaşandı. Bütün bunlara rağmen kadınlar mücadelesini yükseltti. Özellikle Rojhilat’ta kadınların direnişi ile kadın direniş felsefemiz olan Jin Jiyan Azadî evrenselleşti. Kobanê direnişi Kürt kadınlarını dünyaya tanıttı, Rojhilat’ta kadın direnişi ile de direnişimiz evrenselleşti. Bu anlamda bu yıl yapacağımız Zilan Kadın Festivali'nde tüm dünyaya kadın örgütlenmemizi, mücadelemizi tanıtma, bununla birlikte tüm kadın hareketleriyle gücümüzü birleştirme ve mücadelemizi ortaklaştırma hedefimiz, bir hamlemiz var. Bu festivalde değişik kadın çevre ve gruplarıyla buluşmamız olacak. Ortak  mücadelemizi, evrenselleşen Jin Jiyan Azadî felsefemizi tartışacağız” diyerek, festival programına dair bilgiler verdi.