6 fidan için İstanbul’da anma: Onlara sözümüz mücadeledir

Sakine Cansız ve yoldaşları İstanbul’un üç ilçesinde eş zamanlı gerçekleşen etkinlikler ile anıldı. Kadınlar Sakinelerin mirasını devraldıklarının altını çizdi.

Fransa'nın başkenti Paris’te 2013 yılında katledilen Kürt siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile  Şırnak'ın Silopi ilçesinde 2016’da katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar, İstanbul’un Küçükçekmece, Ümraniye ve Eyüp ilçelerinde Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde düzenlenen etkinlikler ile anıldı. 

“Ji Sarayan heya Sêvêyan dem dema têkoşîna jinê ye” sloganıyla gerçekleşen etkinliklerde, katliamların kadın mücadelesine dönük olduğu belirtilerek, Sakineler’in ve Sêvêlerin mirasının devralındığının mesajını verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Küçükçekmece İlçe Örgütü’nde düzenlenen etkinliğe TJA aktivistlerinin yanı sıra Barış Anneleri, tutsak yakınları, HDP ilçe örgütü ve çok sayıda kişi katıldı. Anmanın yapıldığı salona “Ji Sarayan heya Sêvêyan dem dema têkoşina jinê ye” pankartı asılarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve katledilen kadınların posterleri de karanfil ve mumlar ile süslenen masaya kondu. Anma yaşamını yitiren kadınların anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Açılış konuşmasını yapan TJA aktivisti Tülay Güler, katliamın Kürt özgürlük hareketinin geliştirmiş olduğu kadın hareketine dönük olduğunu belirterek, uluslararası bir komplo sonucu Sakine ve yoldaşlarının katledildiğini ifade etti. Güler, Silopi ve Paris katliamlarının özgür kadına dönük olduğuna işaret ederek, “6 kadın arkadaşımızı katletmiş olabilirler ama bizler binlerce kadın onların mücadelesini devraldık ve sürdürüyoruz. Saraların mücadelesi bugün Rojava'da vücut bulmuştur” diye belirtti. 

Ardından Sakine ve yoldaşlarının mücadele ve direnişini konu edinen sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Daha sonra HDP Küçükçekmece İlçe Eşbaşkanı Gülsüm Öztürk kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Katledilen kadınları anan Öztürk, katliamın anlamayacaklarını ve unutturmayacaklarının altını çizdi. Öztürk konuşmasına şöyle devam etti.  “Onlara sözümüz olsun kanımızın son damlasına kadar onların mücadelesini sürdüreceğiz. Bizler binler olup Sakine ve Sêvêlerin direnişini devam ettireceğiz. AKP ve MHP bizleri yıldıracağını sanıyor ama bizler gençler ve anneler ile başladık ve kanımızın son damlasına kadar direneceğiz ve onlardan da korkmuyoruz.

Ardından İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Güler Buğday söz aldı. Buğday, konuşmasına katledilen kadınları anarak başladı.  Sakine’nin direnişinin Dersim’de başladığını ve tüm kadınlara sirayet ettiğini belirten Buğday, kadınların özgür olmadan toplumun özgür olamayacağını kaydetti. Buğday, “Sakine şahsında bugüne kadar birçok direnişi kadının toplum ve kadın özgürlüğü için canlarını feda ettiklerin ifade ederek, “Onlara sözümüz var. Mücadelelerini sürdüreceğiz. Onların da isteği bizden budur” ifadelerini kullandı. 

Anmada son olarak da TJA adına Makbule Yılmaz konuştu. Makbule, Sakine’nin mücadele ve direnişine işaret etti ve düşmana asla boyun eğmediğini vurguladı.

Anma Mezopotamya Kültür Merkezi’nden (MKM) Dengbêj Xalide’nin seslendirdiği ezgiler ile devam sona etti.