9. Sakine Cansız Kadın Festivali gerçekleştirildi

Zürih’te gerçekleştirilen 9’uncu Sakine Cansız Kadın Festivali’nde gerilla direnişi selamlandı, faşist zihniyete karşı kadın mücadelesini yükseltme çağrısı yapıldı.

Kürt Kadın Hareketinin önderlerinden Sakine Cansız anısına İsviçre'de her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Sakine Cansız Kadın Festivali, bu yıl 9'uncu kez Zürich kentinde yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Festival, bu yıl Almanya'da şehit düşen siyasetçi Aysel Doğan ile Zap, Metîna, Avaşîn şehitlerine adandı.

"Diren, örgütlen, özgür yaşa - (Li ber xwe bide, xwe bi rêxistin bike, azad bijî!) şiarıyla düzenlenen festivalde, YJK-S, TekoJIN, Kongra Star, Rosara, Women Defend Rojava, Medico İnternational, Kasama, ADKH, Fist, SKB, PDA, Yeni Kadın, SYKP, Kampüs Cadıları, Feda, Frauenstreik, Kollektive Zürich, Solifonds, Frauenbündnis, WILPF, BFS, Brückenschlag, Zürich-Amed Kardeşlik Köprüsü, Basta, SP, AL, Revolutionares Quaeer Feministisches Bündnis Basel, Grüne dahil 28 kurum yer aldı.

Halk sabahın erken saatlerinde Zürih kentindeki Kasernereal alanında  bir araya gelen kitleye yönelik festival öncesi bir panel gerçekleştirildi. "Kadın ve Savaş" konulu bir panelin moderatörlüğünü YJK-S adına Sevgi Koyuncu yaptı. Panele TJK-E adına Yurdusev Özsökmenler, Mor Dayanışma adına Gamze Özkök konuşmacı olarak katıldı.

Panel sonrası sahne programı start aldı. İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) adına Zozan Serhat, festivale katılanları selamladı. Serhat, "Kürt Kadın Hareketinin öncü kadrolarından biri olan Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şeylemez Avrupa'nın ortasında işgalci Türk devletince katledildi. Bugünde işgalci devleti Zap, Metîna ve Avaşîn’de özgürlük gerillasına yönelik vahşi bir saldırı yapıyor. Unutmamak gerekir ki eğer Önder Apo ve gerilla direnmese biz bu alanda festival yapamayız. Bir noktanın altını çizmek istiyoruz. Bugün gerillaya karşı hainlik yapan Barzani ailesi unutmasın ki gerilla kaybederse bütün Kürtler kaybedecektir. Gerilla her alanda Kürdistan'ı savunacaktır. Bütün kadınları mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz" dedi.

Sakine Cansız'ın kendi kaleminden mücadelesini anlattığı şiirleri festival boyunca ara ara okundu.

Komalên Jinên Kurdistanê (KJK) de festivale bir mesaj gönderdi.  Festivale katılan herkesin selamlayan KJK, “Erkek egemen sisteme, Kürt kadın soykırım politikalarına karşı, faşist AKP-MHP ittifakının ekonomik, ekolojik ve işgalci anlayışına karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Festival alanında festivale katılan kurumların bilgilendirme stantları yer alırken, çocuklar için de oyun atölyeleri kuruldu. Sanatçılar  JinMa, Xecê, Berfîn Mamedova, Gulan, Berfîn Demir, sahne aldı. Ermeni folklorik dans performansı ve Kürt kadın ve çocuk folklor ekipleri de  performanslarıyla göz doldurdu.

Festival akşam saatlerine doğru sonlandırıldı.