Kalkınmakta olan ülkelerde çocuk yaşta annelik yaygın

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’na (UNFPA) göre kalkınmakta olan ülkelerde yaşayan kadınların üçte birine yakını 19 yaşında veya daha erken yaşta anne oluyor.

 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’na (UNFPA) göre kalkınmakta olan ülkelerde yaşayan kadınların üçte birine yakını 19 yaşında veya daha erken yaşta anne oluyor.

UNFPA araştırmasına göre, genç yaştaki kadınlarda ilk doğumların yarısının 17 yaş veya altındaki kız çocuklarını ilgilendiriyor.

UNFPA direktörü Natalia Kanem yaptığı yazılı açıklamada dünyanın bu yaştaki kız çocuklarını “yüzüstü bıraktığının açık olduğunu” belirtti.

Kanem, “Genç annelerde gördüğümüz tekrarlanan gebelikler, cinsel sağlık ve üreme sağlığı bilgilerine ve hizmetlerine umutsuzca ihtiyaç duyduklarının açık bir işaretidir” dedi.

İlk çocuğunu 14 yaşında veya daha küçük yaşta yapan kız çocuklarının neredeyse dörtte üçünün ikinci bir çocuğunun da ergen yaşta olduğuna dikkat çekildi. Araştırmaya göre iki çocuğu olanların yüzde 40'ı okulu bırakmadan önce üçüncü bir çocuğa sahip oluyor.

UNFPA, dünya çapında ergenlik çağındaki çocuk doğurma oranlarının düşmesi konusunda cesaret verici işaretler gördüklerini ancak düşüş hızının çok yavaş olduğunu kaydediyor.

Natalia Kanem, "Hükümetler kız çocuklarını izlemeye yatırım yapmalı; fırsatlarını, kaynaklarını ve becerilerini genişletmeye yardımcı olmalı, böylece erken ve istenmeyen gebeliklerin önlenmesine yardımcı olmalıdır" diye öneriyor.

Kanem, “Kız çocukları kendi yaşam rotalarına anlamlı bir şekilde karar verebildiklerinde, çocuklukta annelik giderek daha nadir hale gelecektir” diye ekliyor.