Êzidî ve Arap kadınlar 8 Mart eylemlerinin startını verdi

TAJÊ ve Arap Kadınlar Meclisi, Şengal Dağı eteklerinde 8 Mart eylemlerinin startını verdi.

Êzidi Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) ve Arap Kadınlar Meclisi, ‘Jin Jiyan Azadî, felsefesiyle 74’üncü fermanın intikamını alacağız’ şiarıyla Şengal’de yapacakları 8 Mart eylemlerinin startını verdi.
Şengal Dağı eteklerinde bulunan Şehîd Dilgeş ve Şehîd Berxwedan Şehitliğinde yapılan eyleme TAJÊ ve Arap Kadınlar Meclisinin üyeleri, Şengal Özerk Yönetimi ve Şengal’deki örgütlerin temsilcileri katıldı.

Açıklama TAJÊ Sözcüsü Riham Hico ve Arap Kadınlar Meclisi Üyesi Fatime Mustafa tarafından Kürtçe ve Arapça olacak şekilde yapıldı.

Açıklamada, “2024’ün 8 Mart’ını, ‘Jin, Jiyan, Azadî’ ile kadın devrimine doğru yürüyoruz’ şiarıyla  büyük bir coşku, direniş ve mücadele ruhu ile karşılıyor tüm dünya kadınlarını selamlıyoruz” denildi.

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Önder Apo 21’inci Yüzyılın kadın yüzyılı olacağını tespitini yapmıştı. Çünkü bu yüzyıl güçlü, direnişçi, bilgili kadınların öne çıktığı bir yüzyıl oldu. Kadınlar, bu yüzyılda erkek egemen zihniyete karşı savaşarak büyük kazanımlar elde etti. Bugün kadın kazanımlarına karşı kapitalist modernite sistemi kadının varlığını ve kimliğini sevgi adına hedef alarak yok etmeye çalışıyor. Kadın örgütlerinin amacı bu zihniyete karşı mücadele etmektir.

Günümüzde fermanlarla en fazla katliamlara maruz kalan Êzidî kadınlardır. 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çeteleri dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şekilde Êzidî kadınları hedef aldı. Bu fermanda yaklaşık 7 bin kadın ve kız çocuğu kaçırıldı, pazarlarda satıldı. Bugüne kaçırılan kadınların yüzlercesinin akıbetine ulaşılamadı. DAİŞ, en fazla kadını hedef aldı. DAİŞ çetelerini bu vahşi uygulamalarına karşı YJA Star silahı ve öncülüğü ile kadınları çetelerin elinden kurtardı. Gerilla kadınlar, sadece bizi fermandan kurtarmadı aynı zamanda kendimizi örgütlemeyi ve savunmayı da öğretti. Bugün Êzidî ve Arap kadınların mücadeleleri sonucu önemli kazanımlar elde edildi. Arap ve Êzidî kadınları kendi örgütleyerek savunma güçlerini oluşturdu.

8 Mart Êzidi kadınları için fermanların önüne geçme günüdür. Örgütlü kadının gücü ve mücadelesi tüm tehlikelerin önüne geçebilir. Jin Jiyan Azadî felsefesi tüm dünya kadınlarını etkiledi. Bu felsefe Önder Apo’nun felsefesidir. Bu felsefeyle 8 Mart ideolojisi en üst seviyeye ulaştı. Artık kadınlar varlıklarıyla, iradeleriyle ve düşünceleriyle 8 Mart’ı tek ses ve tek renkle örüyor.

KADIN KIRIMINA KARŞI KAMPANYA

Dünya genelinde ‘Kadın kırımına karşı kendini savunmanın sesi ol’ kampanyası başlatıyoruz. Kadın kırımına karşı özsavunmayı ve örgütlülüğü büyüteceğiz. Êzidî kadınları tüm dünyada katledildi. Bu nedenle dünya genelinde bir kampanyaya ihtiyaç var. Kadın kırımının önüne geçmek için ortak bir mücadeleye ihtiyaç var. Bu temelde tüm dünya kadınlarına çağrımız kampanyamızı sahiplenmeleridir. Kampanyayı sahiplenmek özgürlüğü sahiplenmektir.”

EYLEM TAKVİMİ

Açıklamada 8 Mart eylem planlaması da şöyle açıklandı:
"2 Mart’ta bildiri dağıtılacak.

3 Mart’ta tiyatro gösterimi yapılacak ve sergi açılacak.

4-5 Mart’ta seminerler verilecek, sinevizyon gösterimleri yapılacak.

6 Mart’ta yürüyüş yapılacak.

7 Mart’ta YJŞ ve Şehitlik ziyaret edilecek.

8 Mart’ta şölen düzenlenecek."

Riham Hico’nun açıklamasının ardından Arap Kadınlar Meclisi Üyesi Fatime Mustafa bir açıklama yaptı.