'Êzidîlerin sesi tüm dünyaya duyurulmalı'

Başkent Bağdat'taki kadın konferansında, "Êzidîlerin sesi tüm dünyaya ulaştırılmalı" mesajı verildi.

Iraklı kadınlar tarafından Irak’ın başkenti Bağdat’ta, ‘Özgür Kadın İradesiyle Soykırıma Karşı Mücadele Edeceğiz’ şiarıyla organize edilen konferansı onlarca kadının katılımıyla devam ediyor.
Konferans kapsamındaki ilk panel “21. Yüzyılda tekrar soykırımla karşılaşan halk, Êzidîler” başlığıyla gerçekleştirildi.

Gazeteci Aysel Avesta şunları söyledi; “DAİŞ çetelerinin amacı her yönüyle Êzidîleri yok etmekti, birkaç saat içinde Şengal’i yerle bir ettiler ve binlerce insanı katlettiler, kaçırdılar ve kadınları pazarlarda köle olarak sattılar. Katliamdan kısa bir süre sonra Şengal Savunma Birlikleri YBŞ ve YJŞ kuruldu ve Şengal’i savundular. Şengal Kadın Özgürlük Hareketi ve Êzidi Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ) kuruldu ve kadınlar kendilerini örgütlediler.”

'SOYKIRIM TANINANA DEK MÜCADELE ETMELİYİZ'

Ardından Bağdat Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Yazar Macide Hatu Haşim konuşarak, şunları söyledi:

“Katliam sadece öldürmek değildir. Dili, mekanı, kültürü, sanatı tüm yönleriyle yok etmek de katliamdır. Êzidilerin katledilmesi ve göç ettirilmesi en sert soykırımdır. 21. Yüzyılda böyle bir katliam insanlığın utancıdır. Kadınlara yönelik katliam ve Êzidîlerin göç ettirilmesi, savunma güçlerinin Şengal’den çekilmesi Irak ve uluslararası güçler için bir utançtır. Kadınlara yönelik köleleştirme ve istismarlar gerçekleştirildi. Bu konferansta ve ilerleyen süreçlerde bakanlıklara sesimizi ulaştırmalyız. Şengal’in ve Şengalli kadınların durumu iyileşene ve katliam soykırım olarak tanınana dek mücadele etmeliyiz.”

Panelin sonunda Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK) Üyesi Lale Azad konuşarak, “İnsan haklarının korunmasına yönelik uluslararası anlaşmalar imzalanmasına rağmen Irak, İran ve Türkiye ihlaller gerçekleştiriyor ve Êzidîleri katliamdan korumadılar. Bu ülkeler Êzidîlerin karşı komplonun bir parçasıydı. Bu katliamlardan sonra kadınlar kendilerini örgütlediler ve dünyaya kendilerini savunduklarını gösterdiler. YJŞ’yi kurudular ve Şengal’in savunulması sorumluluğunu üstlendiler. Bu da Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünce ve fikirleri temelinde gerçekleşti” dedi.

Konferans şu sıralarda ikinci panelle devam ediyor.