İran’da Armita Girawend’in ölümünü sorgulayan gazeteciye hapis cezası

İran'da bir mahkeme, ekim ayında katledilen Kürt kız çocuğu Armita Girawend’in ölümünü sorgulayan gazeteci Sara Masumi’ye hapis cezası verdi.

İran medyasına göre avukat Ali Muctahedzadeh, gazeteci Sara Masumi hakkındaki kararın, 17 yaşındaki lise öğrencisi Armita Girawend hakkında internette yapılan bir yayınla bağlantılı olduğunu söyledi.

İran medyası, Sara Masumi'nin Armita Girawend’in ölüm nedenini sorguladığını bildirdi.

Şarq gazetesi, "Masumi yanlış bilgi yaydığı gerekçesiyle altı ay hapis ve iki yıl gazetecilikten men cezasına çarptırıldı" diye yazdı.

Rojhilatê Kurdistan’ın Kirmaşan kenti nüfusuna kayıtlı 16 yaşındaki Armîta Girawend, 1 Ekim günü Tahran’da başını iyi örtmediği gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından gözaltına alınmış ve ağır işkencelere maruz kalmıştı.

İşkence sonucu komaya giren Armita, 28 gün sonra 28 Ekim sabahı tedavi gördüğü Tahran’daki bir hastanede hayatını kaybetmişti. Armita’nın cenazesi, 30 Ekim’de Tahran’da bulunan Beheştî Zera Mezarlığı’nda kitlesel bir törenle defnedilmişti. Törene katılan avukat Nesrin Sotoudeh, şiddete maruz kalarak gözaltına alınmış, iki hafta sonra serbest bırakılmıştı.

Şarq gazetesinin haberine göre İranlı gazeteci Maryam Lutfi de ekim ayı başında Girawend’in sağlık durumunu araştırmak üzere hastaneye gitmesinin ardından Tahran'da kısa süreliğine tutuklanmıştı.