İran'da kız çocuğunu vahşice katleden babaya ödül gibi ceza

İran'da 14 yaşındaki kız çocuğunu uykudayken parçalayarak katleden babaya sadece 9 yıl hapis cezası verildi.

İran'da geçen Mayıs ayında "namus" adı altında Romana Eşrefi'nin katledilmesi yoğun tepkilere neden olmuştu.

Bir çok medya organı da bunun "ataerkil" İslami Cumhuriyet'te "kurumsal şiddetin" bir sonucu olduğu eleştirisinde bulunmuştu.

Yerel medyada yer alan bilgilere göre Romina Eşrefi, Gilan eyaletindeki Taliş kentinde bulunan aile evine döndükten sonra 21 Mayıs günü uykudayken babası tarafından katledildi.

Kız çocuğunun annesi Rana Deşti, Ilna haber ajansına "Adli makamlar her ne kadar bu davanın 'özel ele alınacağını' söylese de, mahkeme kararı ailemi ve beni ürküttü" dedi.

Deşti, "Kocamın bir daha asla köyümüze dönmesini istemiyorum" diye eklerken, kararın gözden geçirilerek, katil babanın idam edilmesini istedi.

Katil eşle 15 yıl kalan Rana Deşti, bugün tek oğlunun da tehlikede olduğundan endişe ediyor.

Ilna'ya göre İran ceza kanunu bir babanın çocuk cinayeti nedeniyle idamını öngörmüyor, sadece hapis ve para cezaları öngörüyor.

Romina Eşrefi'nin aşık olduğu ve kendisinden 15 yaş büyük biriyle evlenme istemi babası tarafından reddedilmiş, bu nedenle Romina evi terk etmişti. Babasını şikayeti üzerine kız çocuğu eve geri getirilmiş, evlenmek istediği Bahman Haravi de iki yıl hapse mahkum edilmişti.

İran medyasına göre Romina, polis tarafından evine getirilmek üzere gözaltına alındığında, dönmek istemediğini ve hayatından endişe ettiğini belirtmişti.

İran İslam rejiminde kadınlar için evlilikler yasal olarak 13 yaşından itibaren başlıyor.