İran'da tartışmalı başörtüsü şartı onaylandı

Jîna Emînî’nin katledilmesinden bir yıl sonra, İran parlamentosundaki bir komisyon başörtüsü şartının sıkılaştırılmasını onayladı. Yeni başörtüsü yasası, ihlal edenler için daha da ağır cezalar öngörüyor.

İran'da başörtüsü takma zorunluluğunu sertleştiren yasal düzenleme meclis komisyonundan geçti. 

Yasa, İslami kıyafet yönetmeliğine uymayanlara ağır cezalar getiriyor. Birden fazla ihlal durumunda, bunlar arasında 5 bin Euroyu aşan para cezaları, ülkeyi terk etme yasağı veya 15 yıla kadar hapis cezası yer alıyor.

Yasaya göre ünlüler “ihlaller” için özellikle sert bir şekilde cezalandırılmalıdır. Çok sayıda film yapımcısı, sonbahardaki protesto dalgası sırasında kadın hareketiyle dayanışma içindeydi. Taslakta, ayrıca 15 yıla kadar mesleki men cezası da öngörülüyor. Yargı, malın onda birine el koyabilecek. Yabancılar, dikkate alınmadıkları takdirde ülkeden ihraç edilebilirler.

Kadınlar iş yerinde başörtüsü takmadıkları taktirde resmi hizmetlerden dışlanma riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. İnternette başörtüsü olmadan fotoğraf yayınlamak da ceza gerektiren bir suç. Yargı, ihlal durumunda alışveriş merkezlerini, restoranları veya müzeleri kapatmakla tehdit ediyor. Örtünen kadınlara hakaret de altı ay hapis ve 74 kırbaçla cezalandırılabilecek.

Bir sonraki adımda yasa tasarısı, muhafazakar dincilerden oluşan bir kontrol organı olan Muhafız Konseyi'ne sunulacak.

KADINLARIN SESSİZ DİRENİŞİ SÜRÜYOR

Ceza reformu, Jîna Emînî’nin İran “ahlak polislerince” katledilmesinin birinci yıl dönümü yaklaşırken, dinci ve siyasi liderlerin, kadınların başını çektiği İslam Cumhuriyet karşıtı protestolara bir yanıt olarak geldi.  2022 sonbaharında başörtüsü takmadığı iddiasıyla tutuklanan Jîna Emînî, polis işkencesiyle katledilmesinin ardından İran'da on yılların en büyük protestoları patlak verdi. Protestolar büyük ölçüde durmuş olsa da, büyük şehirlerde çok sayıda kadın başörtüsü zorunluluğuna açık bir şekilde karşı çıkmaya devam ediyor. Böylece sessiz protesto devam ediyor.

İran’ın dini lideri İbrahim Reisi, daha önce başörtüsü takmayan kadınlar için ceza tehdidinde bulunmuştu.