Koma Jinên Kurdistan-KJK (Kürdistan Kadınlar Topluluğu) Eğitim Komitesi, 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı’na ilişkin ‘Kürt Dili Eğitimini, Demokratik Toplum ve Barış’ın Başarısının Temeli Yapalım’ başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı. KJK Eğitim Komitesi’nin açıklaması şu şekilde:
YENİ BİR MÜCADELE SÜRECİNE GİRİYORUZ
“15 Mayıs Kürt Dili vesilesiyle, Kürtçe dili eğitimi ve çalışmalarının başarısının Önder Apo’nun Demokratik Toplum ve Barış Çağrısı’nın temeli olması kararlılığıyla, Melayê Cizîrî, Ehmedê Xanî, Mîr Celadet Bedirxan’dan Viyan Amara ve Zozan Fatimê’ye kadar Kürt dilinin ölümsüz öğretmenleri ve emekçilerini minnetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Ayrıca Kürt Dili Günü'nde, Kürt kültürüne ve diline yönelik uygulanan asimilasyon ve soykırım politikalarının tüm saldırı ve engellemelerine karşı büyük bir inançla hesapsızca çalışan, direnen, baskıya boyun eğmeyen, özellikle Kürt dilinin başlıca savunucuları olan çalışkan Kürt annelerini ve tüm Kürt dili öğretmen ve emekçilerini kutluyor ve selamlıyoruz.
Önder Apo’nun, 27 Şubat’ta Demokratik Toplum ve Barış Çağrısı’yla Kürt halkı olarak tarihi ve önemli bir dönemin içerisindeyiz. Bu tarihi çağrıyla, barış ve demokrasi kriterlerini esas alarak, Kürt halkı ve Kürt kadınları olarak, dil, kültür ve ulusal kimlik haklarımızı geliştirmek üzere yeni bir çalışma ve mücadele sürecine girmiş bulunuyoruz.
KÜRT HALKI ARTIK İNKÂR POLİTİKASINI KABUL ETMİYOR
Anadil meselesi dünyadaki her halk için vazgeçilmez bir konu olduğu gibi, Kürt halkı için daha da vazgeçilmez bir konudur. Zira Kürt halkı yüz yılı aşkın bir süredir sistematik olarak her türlü asimilasyon, soykırım ve baskı politikalarına maruz kalmıştır. Kürt dili, Kürt halkının varlığının ve kimliğinin sembolüdür. Dünyanın en kadim halkı olan Kürt halkı, yıllar süren büyük mücadele ve direnişin sonucunda bugün dünyaya asi ve onurlu bir halk; kimlik, dil, kültür ve tarihi olduğunu ortaya koymuştur. Kürt halkı artık hiçbir asimilasyon, inkâr ve soykırım politikasını kabul etmiyor.
DEMOKRATİK TOPLUM İNŞASINA SEFERBERLİK RUHUYLA KATILALIM
52 yıldır her zorlu ve karmaşık aşamada Önder Apo, özgür ülke ve demokratik toplum fikriyle Kürt halkı ve Kürt kadınları olarak bizleri geniş ufuklara ulaştırdığı gibi, bugün de Demokratik Toplum ve Barış Çağrısı’yla, eğitim ve Kürt dili alanında, demokratik ulus bilinci temelinde anadilin geliştirilmesi çalışmalarını yaşamın her alanında örgütlemek için yeni bir zemin oluşturmuştur. Bu yeni aşama, kadınların ve gençlerin öncülüğünde tüm toplum için, daha fazla anadiliyle konuşma, çocuklarını anadilde eğitme ve yediden yetmişe herkesin ulusal değerlerine sahip çıkması için önemli ve tarihi bir fırsattır. İnanıyoruz ki, kendini sorumlu gören herkes, demokratik toplum ve barış sürecinin ruhuna uygun olarak, yaşamın her alanında anadilinin geliştirilmesine önem verecek ve demokratik, komünal toplumun inşası çalışmalarına seferberlik ruhuyla katılacaktır.
Bu düşünce ve inançla tüm Kürt annelerinin ve halkının Kürt Dil Bayramı’nı kutluyoruz.”