İran : Viyana toplantısı anlaşmayı kurtarmak için son şans

İran Dışişleri Bakanlığı, nükleer anlaşmanın imzacıları arasında bu Cuma Viyana’da öngörülen toplantının “son şans” olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, “Bu toplantının, kalan tarafların bir araya gelmesi ve İran karşısındaki taahhütlerini nasıl yerine getirebileceklerin görmesi son şans olabileceğini düşünüyorum” dedi.

ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra yaptırımlara dönmesiyle birlikte gerilim giderek tırmandı. 20 Haziran’da bir Amerikan insansız hava aracı Hüzmüz Boğazı yakınında İran tarafından düşürüldü. Hafta başında ABD Başkanı Donald Trump, İran’a karşı yeni yaptırımlar devreye koydu. Bu kez dini lider Ali Hamaney ve Devrim Muhafızları’nın sekiz generali yaptırımların hedefi oldu. İran hükümeti, Washington’un bu yaptırımlarla diplomatik kanalı nihai olarak kapattığı tepkisinde bulundu. İran ayrıca, ABD’nin anlaşmadan çekilmesinden bir yıl sonra 8 Mayıs günü bazı taahhütlerini askıya aldığını duyurmuştu.

Nükleer anlaşma 2015 yılında Viyana’da P5+1 (ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya) ile İran arasında imzalanmıştı.

Tahran yönetimi, Avrupalılar başta olmak üzere anlaşmada imzası bulunan güçlerin ABD’nin yaptırımlarına karşı İran’ı korumak için somut tedbirler almamakla eleştiriyor.