İrlanda, anayasayı cinsiyetçilikten çıkarmak için harekete geçti

İrlanda hükümeti, kadınların "evdeki görevlerini ihmal ederek çalışmaya katılmalarının" beklenmemesi gerektiğini ilan eden İrlanda anayasasından cinsiyetçiliği çıkarmak için uzun zamandır beklenen planlarını açıkladı.

İrlandalı lider Eamon de Valera, Roma Katolik hiyerarşisi ile yakın istişare içinde 1937 anayasasını hazırladığında, "Tanrı'nın insanların yaşamasını istediği hayat" olarak adlandırdığı şeye uygun bir ulus şekillendirmeye çalışmıştı.

İrlanda, muhafazakar Katolik vizyonundan yavaş yavaş bu anayasayı defalarca değiştirererek çıkardı. İlk olarak 1973'te "Kutsal Katolik Roma Kilisesi'nin özel konumu" beyanını kaldırdı.  Ardından 2018'de kürtajı yasallaştırarak ve "dine hakareti" suç olmaktan çıkardı.

Şimdi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için belirlenen bir sonraki referandumda hükümet, seçmenlerden aile değerleriyle ilgili anayasa bölümünde önerilen iki değişikliği onaylamalarını isteyecek.

İlk değişiklik, kadınların yerini evle sınırlayan maddeyi, tüm aile bakıcılarının çalışmalarına değer vermek için yeni bir devlet taahhüdü ile değiştirecek. Başbakan Leo Varadkar, anayasanın hala "bugün yaşadığımız İrlanda'yı tam olarak yansıtmadığını" söyledi.