İspanya Alicante'deki üçüncü jineoloji kampı Legerin Çiya'ya adandı

İspanya’da düzenlenen üçüncü jineoloji kampı Valencia kentine bağlı Alicante’de 7-13 Temmuz tarihleri arasında yapıldı. Kamp, 2018 yılında Rojava’da şehit düşen enternasyonalist devrimci Legerin Çiya’ya adandı.

İspanya'daki üçüncü jineoloji kampı Valencia'ya bağlı Alicante'de 7-13 Temmuz tarihleri arasında yapıldı. Jineoloji Akademisi, Women Defend Rojava Murcia ve Valencia'daki 'Legerina Azadi' Dayanışma Platformu’nun ortak organize ettiği kamp 2018 yılında Rojava'da şehit düşen Legerin Çiya'ya (Alina Sanchez) adandı. Kampa, WDR Madrid Komitesi, Legerina Azadi Valencia, Granada'dan Jinerji Kollektifi, Sindicat d'Habitage ve Feminismo Comunitario üyelerinden oluşan yaklaşık 30 kadın katıldı.

Legerin Çiya’nın yaşamı ve enternasyonalizme kattığı değerler üzerine bir sunumla başlayan kampta Kürt kadın hareketinin tarihi üzerine bir sunum yapıldı.

Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik 7 Nisan 2019’da düzenlediği hava saldırısında şehit düşen Sarah Handelman'ın (Sara Dorşin) hazırladığı xwebun adlı dokümanterin de izlendiği kampın ikinci gününde jineoloji üzerine sunum yapıldı. Sunumda ilginin en yoğun olduğu konuların başında jineolojinin metodolojisi, ana tanrıça kültürü ile özgür eş yaşam ve erkeği öldürmek geldi. Akşam yapılan etkinlikte ise dünyanın farklı coğrafyalarında özgürlük mücadelesi yürütürken yaşamını yitiren kadınların hayatı anlatıldı. Ayrıca Kürt kadın hareketinin şehitlerinin resimlerinin yer aldığı bir slayt gösterimi yapıldı.

Kampın üçüncü günü 'kapitalist modernitenin özel savaş yöntemlerinin kadınların özgürlük arayışlarına etkisi' başlığıyla yapılan atölye çalışmasıyla devam etti. Dördüncü günde demokratik konfederalizm üzerine bir sunum yapıldı. Ardından komünler dünya kadın konfederalizmi üzerine tartışmalar yürüterek sonuçlarını paylaştı. Katılımcılar, Kürt kadın hareketinin dünya kadın konfederalizmi önerisinin yerinde yerinde olduğunu ve kendi bölgelerindeki tüm kadınlara ulaştırmak için çalışma yürüteceklerini ifade etti. Aynı günün akşamında Jinwar kadın köyünün tanıtımı yapıldı.

Latin Amerika'daki Mapuche, Aimara ve Qechua yerli halklarının temsilcilerinden oluşan bir grup da son gün kampa katılarak, kendi topraklarındaki toplumsal mücadelelerin tarihi üzerine sunum yapıldı. Akşam saatlerinde kampa katılan kollektifler kendi mücadele dinamiklerini paylaştı ve kadınların özgün örgütlenmesi üzerine bir tartışma yürütüldü.

Şehit Legerin Çiya Jineoloji Kampı tüm kadınların kendi dilleri ve renklerini yansıttıkları moral etkinliği ve etik üzerine yapılan atölye ardından sona erdi.