İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen Erdoğan Stockholm'de protesto edildi

İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşayan Kürdistanlılar, İstanbul Sözleşmesi'nden gece yarısı bir kararname ile çekilen Türk Hükümeti ve Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etmek için bir kere daha meydanlara çıktı.

Saat 14.00 sularında Stockholm'un Sergel Meydanı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar, kadınlara yönelik şiddeti engellemek amacıyla imzalanan İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'nin çekilmesini protesto etmek için bir eylem gerçekleştirdi.

Ellerinde Türk devletini kınayan ve İstanbul Sözleşmesi'ni savunan dövizler taşıyan eylemciler, meydanda bir süre Türk devletini kınayan sloganlar attıktan sonra taşıt trafiğine kapalı Drottningsgatan Caddesi'ne yürüdü.

Eylemlerini caddede sürdüren Kürdistanlılar, sık sık “Katil, faşist Erdoğan”, “Kadına şiddet politiktir” ve “Diktatör Erdoğan” gibi sloganlar atarak mücadelenin süreceği mesajlarını verdi. Kadınlar, Erdoğan kılığına giren ve sık sık kadınlara müdahale eden kişiyi yuhaladı.

ERDOĞAN'IN BASKILARINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Eylemcileri temsilen bir konuşma yapan Sanatçı Evin Akbaş, Türk devletinin bir yandan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek kadın düşmanı bir tutum alırken diğer yandan Kürtlerin iradesini temsil eden HDP'ye yönelik geniş kapsamlı bir saldırı başlattığını hatırlattı.

Kürtler ve dostlarının Erdoğan ve Türk devletinin baskılarına boyun eğmeyeceğine vurgu yapan Akbaş, kadınların İstanbul Sözleşmesi tekrar uygulamaya konuluncaya kadar meydanlarda olacaklarını vurguladı.

Erdoğan'ın Türkiye'yi kadınlar için Ortaçağ'a döndürmeye çalıştığını söyledikten sonra insan ve kadın hakları savunucularına Türk devletinin kadın, Kürt ve HDP'ye yönelik saldırılarına karşı çıkmaları çağrısı yaptı.

SÖZLEŞME YENİDEN KABUL EDİLENE KADAR MEYDANLARDA OLACAĞIZ

ANF'ye açıklamalarda bulunan Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Behice Yiğit, senelerce sözleşmenin kabul edilmesi için mücadele eden kadınların sözleşmenin Erdoğan tarafından feshedilmesini kabul etmeyeceklerini söyledi.

2011 yılında bizzat Erdoğan ve AKP Hükümeti'nin sözleşmeye imza attığını hatırlatan Yiğit, “İstanbul Sözleşmesi kadınları şiddete karşı korumayı amaçlayan bir sözleşmedir. Erdoğan hiç kimseye danışmadan tek taraflı olarak sözleşmeden çekilerek ben her şeyi yaparım mesajını vermek istemiştir. Sözleşme sadece Kürt kadınları için değil tüm dünya kadınları için önemlidir. İki haftadan beri kadınlar, Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesini protesto etmek için her yerde meydanlarda. Bizler de sözleşme yeniden kabul edilene kadar meydanlarda olacağız” dedi.