İsviçre İklim Grevi, Garê’de şehit düşen Elefteria Hambi'yi andı

İsviçre’de aktif bir hareket olan ve 2018’den bu yana çok sayıda eylem ve grev gerçekleştiren İsviçre İklim Grevi, Garê’de şehit düşen enternasyonalist savaşçı Eva Maria Seiger’i (Elefteria Hambi) andı.

HPG Basın İrtibat Merkezi 2 Ağustos’ta yaptığı açıklamada Elefteria Hambi’nin 25 Kasım 2019 günü Garê’ye bağlı Sêdarê alanında işgalci Türk ordusu tarafından savaş uçakları ile gerçekleştirilen bir saldırıda şehadete ulaştığını bildirdi. HPG, “Yüreği tüm insanlığın özgürlüğü için çarpan Elefteria yoldaşımız, Kuzey Doğu Suriye’den Medya Savunma Alanları’na kadar fedaice mücadele etti” dedi.

Hambi, Rojava’da YPJ saflarında da mücadele etmişti. YPJ Genel Komutanlığı yaptığı açıklamada, “Elefteria Hambi ile yoldaşlık yaptığımız için çok gururluyuz. Bizim için Elefteria gibi yoldaşlar, demokratik bir konfederalizm sisteminin inşasında temel kaynağımız olacaktır” dedi.

İsviçre İklim Grevi, sanal medya hesaplarında paylaştığı yazılı açıklamasında Elefteria Hambi’yi andı.

İklim Grevi, “Eva Maria Steiger, iklim adaleti ve çevre mücadelelerinde aktif olan bir Alman aktivistti. Özellikle Aix-la-Chapelle (Aachen) yakınlarındaki Hambach ormanının savunmasında yer alıyordu. Bu orman, bir kömür madeninin genişletilmesinden korumak için birkaç yıldır işgal edilmiş durumda. Steiger anarşist gruplarda aktifti. 2018'de Kuzey-Doğu Suriye'ye geçti. 2012'den bu yana Kürt Özgürlük Hareketi ve müttefikleri ile demokratik konfederalizmden esinlenerek oradaki  toplumsal örgütlenmede yer aldı. Buradaki temel amaç ise yerel ve federal temelde demokrasiyi güçlendirerek, yeni ulus-devletler yaratmadan bölgedeki tüm halkların haklarını güvence altına almak yine kadının özgürleşmesi ve ekoloji eksenli merkezi bir toplum yaratmaktı” dedi.

Açıklamada, Elefteria Hambi’nin hem DAİŞ çeteleri hem de Türk ordusunun işgaline karşı mücadeleye katıldığı belirtilerek, “Eva Maria Steiger, 2006'da yaşamını yitiren bir Yunan enternasyonalistine ve savunduğu Hambach ormanına atıfta bulunarak Eleftarîa Hambi adını aldı” ifadeleri kullanıldı.

DEMOKRATİK KONFEDERALİZMİ DESTEKLİYORUZ

Açıklama şu ifadelerle son buldu: “İklim Grevi olarak her ne kadar demokratik konfederalizm iddiasında bulunmasak ve belirli bir parti için pozisyon almasak da Kürdistan'da ve Kuzey-Doğu Suriye'de sürmekte olan demokratik, feminist, çok etnikli süreci memnuniyetle karşılıyor ve destekliyoruz. Eva Maria'nın yolculuğu bize ekolojik, feminist ve demokratik mücadelelerin birbirine bağlı olduğunu ve bunların devlet sınırlarında durmadığını hatırlatıyor. Eva Maria Steiger'in mücadelesi aynı zamanda her türlü şiddetli baskıya rağmen bizlerin mücadelelerimize güç veriyor. Ailesine ve yoldaşlarına başsağlığı dileriz. Mücadele devam edecek.”