İsviçre’de mülteci kampında meçhul bir adam

Arabanın önünde, duran şahıs Ehmed Dilo’dur. Haber bir DAİŞ elemanının öldürüldüğünden bahsetmektedir. Ölen kişinin yerine yanlışlıkla Dilo’nun fotoğrafı kullanılmıştır. Bu yanlışlık, Ehmed Dilo’nun saltanatının sonunu getiriyor.

Altı ay kadar önce St Gallen’deki Altstetten SEM mülteci kampına geldiğinde, özgüveni ve rahat tavırlarıyla herkesin dikkatini çekiyordu.

Kampın yeni konuğu, kamp yöneticilerine Arapça dışında başka bir dil bilmediğini söylüyor. Bürokratik işlemleri için, ihtiyacı olduğunda Arapça tercüman çağrılıyor. Dil bilmeyen yeni mülteci, kısa zamanda kampta yaşayan herkesle ilişki kurmakla kalmıyor, Altstetten SEM mülteci kampının yönetimini de avucunun içine alıyor.

“Yeni misafir” yaptığı harcamaları ile dikkat çekiyor. Dışarıya her çıktığında, kamp görevlilerine ve kampta yaşayanlara verilmek üzere pahalı hediyelerle dönüyor.

Diğer mültecilerin yediği yemekleri yemiyor. Kamptaki herkes için yemek saatleri dışında girilmesi yasak olan mutfağa, o istediği zaman giriyor ve orada kendisi için özel yemekler yapıyor. Kamp sakinleri bu durumdan rahatsız oluyor ve birkaç kez şikayet ediyor. Kamp yönetimi, “yeni mülteci”nin hastalığı nedeniyle doktorların diyet raporuna göre beslenmesi gerektiğini, bu nedenle “özel izinli” olduğunu belirtiyor.

Yeni mülteci, aylar ilerledikçe kampın düzeni ve asayişine tam anlamıyla hakim oluyor, bir anlamıyla kampın pratik yöneticisi haline geliyor. Öyle ki kamptaki hasta mülteciler, ihtiyaç duydukları ilaçları artık kamp yönetiminden değil, Arapça dışında başka dil bilmeyen bu “yardım sever” arkadaşlarından istiyorlar. Bu “müşfik” adam, en kısa sürede ilaçları temin ediyor. Hiç kimseden metelik para almadan ve “sevabına” yapıyor bütün bunları.

Bir süre sonra çok iyi Almanca, Türkçe ve Kürtçe bildiği anlaşılıyor. Öyle ki birinde, Almanca bir tercüman çeviri yaparken müdahale ediyor ve yanlış tercümeyi düzeltiyor.

Altstetten SEM mülteci kampının güvenliğine, özel sözleşmeli Abacon SICHERHEIT AG şirketi bakıyor. Herkesten sonra kampa gelen mülteci, güvenlik görevlileriyle de kısa sürede ilişkilerini geliştiriyor. Abacon’un iki Türk elemanı ile ayrı ve özel bir ilişkisi olduğunu herkes görüyor.

St Gallen’deki Altstetten SEM kampı yönetimini ve Abacon SICHERHEIT AG güvenlik şirketi görevlilerini kontrol altına aldığından emin olduktan aylarca sonra, ismini ve geçmişini açıklamada bir mahsur görmüyor. Konuştuğu bir Kürt mülteciye, isminin Ehmed Dilo olduğunu, Qamişlolu olduğunu, YPG’ye karşı savaşırken yaralandığını, Türkiye’de tedavi gördükten sonra İsviçre’ye geldiğini belirtiyor.

Kamptaki mülteciler durumu derhal kamp yönetimine bildirerek şikayette bulunuyor. Ama Altstetten SEM kampı yönetimi hiçbir girişimde bulunmuyor ve hiçbir işlem yapmıyor.

Ehmed Dilo, bir süre sonra kamptaki oda düzenlemelerine el atıyor. Yeni gelen mültecileri o yerleştiriyor, bazı mültecilerin odalarını değiştiriyor. Odaları dolaşıyor. Mültecilerle sohbet ediyor, sorular soruyor, bilgi topluyor. Kamp yönetiminin ve güvenlik şirketinin bildiği, kamptaki mültecilere ait özel bilgileri de yaşam içinde kullanmaya başlayınca, bu durum da şikayet konusu ediliyor. Bu “meçhul” şahıs pervasızlığını, kampta yaşayanları kamera ile kayıt altına almaya kadar vardırıyor. Kamptaki mülteciler her defasında Altstetten SEM kampı yönetimine ve güvenlik şirketi memurlarına şikayette bulunuyor ama hiçbir sonuç alınamıyor.

Kampta yaşayanlar çareyi St.Gallen polisine şikayette buluyor. Polis kamp sakinlerinin şikayetlerini ve tanıklıklarını dinledikten sonra bu “Kamp Emiri”nin kamptan çıkarılmasına karar veriliyor ve Ehmed Dilo, Kruzingen Mülteci Kampı’na gönderiliyor.

Ehmed Dilo St. Gallen Altstetten SEM Kampı’ndaki tutum ve davranışlarını, Kruzingen kampında da sürdürüyor. Kamptaki mülteciler şikayetlerde bulunuyor, bu şahsın DAİŞ çetesi elemanı olduğunu belirtiyor. Kamp yönetimi her defasında şikayetleri, “somut bilgi ve belge” isteyerek reddediyor.

Önceki güne kadar…

Bir kamp sakini, başka bir kamptan Kruzingen Kampı’na sürülen şahsın, Kürtlere karşı savaşan DAİŞ çetesi elemanı bir suçlu olduğunu, hakkında işlem yapılmasını istiyor. Kamp yöneticisi her zamanki rahatlığıyla “elinde somut bir kanıt var mı?” diye sorunca, şikayetçi, bir haberde çıkan Ehmed Dilo’ya ait fotoğrafı yöneticinin önüne koyuyor.

Suriye’de, bir arabanın önünde, askeri giysileri ve sakallarıyla duran şahıs Ehmed Dilo’dur. Haber bir DAİŞ elemanının öldürüldüğünden bahsetmektedir. Ancak ölen kişinin yerine yanlışlıkla Ehmed Dilo’nun fotoğrafı kullanılmıştır. Bu yanlışlık, İsviçre’nin orta yerindeki mülteci kampında, Ehmed Dilo’nun saltanatının sonunu getiriyor. Polis çağrılıyor ve Ehmed Dilo gözaltına alınıyor.

Şimdi sorular:

İsviçre’de iltica başvurusu yapan herkesin parmak izleri alınır; detaylı özgeçmişi, geldiği ülkedeki yaşamı, verdiği ifadenin doğruluğu çok titiz bir incelemeden geçirilir. Kendisini Ehmed Dilo diye tanıtan bu şahıs hakkında İsviçre polisi ve istihbaratı böyle bir inceleme yapmış mıdır?

St.Gallen Altstetten SEM Kamp yönetimi, güvenlik şirketi Abacon SICHERHEIT AG görevlileri ve Kruzingen Mülteci Kampı yönetimi ile Ehmed Dilo arasındaki ilişkilerin mahiyeti nedir? Defalarca şikayet edildiği halde neden hakkında hiçbir işlem yapılmamıştır?

Ehmed Dilo, bu şahsın gerçek ismi midir? DAİŞ içindeki ismi ve görevi nedir?

Ehmed Dilo Suriye’den Türkiye’ye hangi yolla ve nasıl gelmiş? Hangi hastanede, ne zaman tedavi görmüş? Hastaneden çıktıktan sonra nerelerde kalmış? Kimlerle ilişkiye geçmiş ve Türkiye’den İsviçre’ye nasıl gelmiştir?

Ehmed Dilo İsviçre’de kimlerle ilişki içindedir? İltica kamplarında topladığı özel bilgileri ne için toplamakta ve kiminle paylaşmaktadır?

Kaynak: Yeni Özgür Politika