İsviçre ve Fransa'da kadınlar İstanbul Sözleşmesi için sokakta

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Türk devletinin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi İsviçre ve Fransa'da gerçekleştirilen eylemler protesto edildi.

Aralarında Bern Mizgin Kadın Meclisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Bern Kadın Meclisi, İsviçre Kadın Grevi Bern Kolektifi, İklim Grevi Bern Kadın Kolektifi ile göçmen kadınların yer aldığı kadınlar Bahnhofplatz alanında bir araya geldi.

Mizgin Kadın Meclisi adına eylemde yapılan açıklamada, "İstanbul Sözleşleşmesine geri dönülmelidir. Bizler alınan bu demokrasi dışı kararı kabul etmemekle birlikte erk zihniyetin katliamcı politikalarıyla mücadelemizi sürdüreceğiz ve taleplerimiz karşılanıncaya kadar taleplerimizi yüksek sesle haykıracağız" denildi.

Yapılan konuşmaların ardından kadınlar, eylemlerini müzik eşliğinde söyledikleri şarkılarla sonlandırdı.

BASEL

İsviçre'nin Basel kentinde Ronahi Kadın Meclisi, Tekojin ( Jinén Ciwan en Tekoser) SKP kadın Meclisi, BASTA ( Basel’in Güçlü Alternatifi) PDA (İşçi Partisi) Mor Kızıl Kollektif  ve SYKP'li kadınlar Barfüsserplazt'ta toplandı.
Katılımcı kurumların adına açıklamalar yapıldı. Ronahi Kadın Meclisi adına Almanca yapışan konuşmada, siyasi soykırım operasyonlarına da dikkat çekildi, "Biz tutsak kadınlarla, hakları için sokağa çıkan kadınlarla dayanışma içinde olacağız" denildi.

Açıklamalardan sonra kadınlar, Claraplazt Meydanı'na kadar sloganlar eşliğinde yürüyüş düzenledi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te kadınlar, Les Halles Meydanı’nda buluşarak, Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını  protesto etti.  


L’ACORT Türkiye Yurttaşlar Meclisi, Dünya Kadın Yürüyüşü, France Kürdistan, Türkiyeli göçmen dernekleri, Kürt Kadın Hareketi/TJK-F, Sosyalist Kadınlar Birlği, Tunus, Fas, İran ve Fransız kadın hareketi temsilcileri ve üyelerinden oluşan kadınlar, Les Halles Meydanı’nda buluştu.

Konuşmalarda, söz konusu kararın tamamen kadını hedefleyen yeni bir saldırı olduğu vurgulanırken,  “2020'de 300'den fazla kadın cinayeti varken, Erdoğan'ın bu kararı, çabaladığı ataerkil, muhafazakar ve kadın düşmanı toplumu güçlendirmek için siyasi bir manevra” denildi.  

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme duyurusunun, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin gasp edilmesinin, yüzlerce Kürt aktivistin siyasi faaliyetlerinin yasaklanması ve HDP'nin kapatılması girişiminin darbe niteliğinde olduğu belirtildi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde Zin Kadın İnsiyatfi’nin çağrısıyla bir araya gelen kadın kurumları AKP’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto ederek, mücadeleyi büyütme çağrısından bulundu.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı Fransa’nın Strasbourg kentinde bir miting düzenlendi. Zin Kadın İnsiyatifi’nin çağrısıyla bir araya gelen kadın kurumları AKP iktidarına seslenerek  verilen kararın geri çekilmesini talep etti.

Strasbourg Garı önünde bir araya gelen sol, sosyalist, demokratik kadın kurumları “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır”, “Jin Jiyan Azadi”, “Erkek Şiddetine Son” , “Erk Faşizmine Son” yazılı pankartlar ve erkekler tarafından katledilen kadın fotoğrafları eşliğinde “La femme, la vie, la liberte” , “Jin Jiyan Azadi”, “Katil Erdoğan”, “Diktatör Erdoğan” sloganları atarak AKP’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto etti.

Mitingde yapılan konuşmalarda kadın cinayetlerinin politik olduğuna dikkat çekilerek, AKP iktidarı döneminde yüzlerce kadını katledenlerin cezasızlıkla ödüllendirilmesinin, bunun ispatı olduğu vurgulandı.

Konuşmalarda İstanbul Sözleşmesi’nin kadınları ve çocukları erkek şiddetinden korumanın, kadınları güçlendirecek destek mekanizmaları oluşturmanın, failleri etkin biçimde yargılayıp cezalandırmanın, erkek şiddetini önleme ve bütünlüklü politikalar oluşturma yükümlülüklerini yerine getirmenin metni olduğu belirtildi.

AKP iktidarı ve Erdoğan’ın kadın düşmanlığını, kadın katillerini korumayı ve cins temelli ayrımcılığı esas alarak sözleşmeden geri çekildiğinin dile getirildiği konuşmalarda Türkiye ve Kürdistan’da binlerce kadının devletin kadın düşmanlığına dayanan siyasetinden dolayı katledildiği ifade edildi.

Konuşmalarda kadın katliamlarının nedeninin toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyken, iktidarın eşitliği temel almayan düzenlemelerle şiddetle mücadeleye edeceğini belirtmesinin yalan olduğu ifade edilerek, elde edilen hakların yüzyılların mücadelesiyle elde edildiğinin altı çizildi.

“Kendi adımıza karar vermekten, eşitlikten, özgürlükten ne olursa olsun vazgeçmeyeceğimiz” denilen konuşmalarda, “Buradayız, isyandayız, her yerdeyiz” denilerek mücadelenin büyütülmesi çağrısında bulunuldu.

Düzenlenen mitinge Zin Kadın İnsiyatifi’nin yanısıra ATİK Yeni Kadın, Strasbourg Dostluk ve Kültür Evi Kadın Komisyonu, Kadının Gözü, Alevi Kültür Merkezi Kadın Komisyonu, Kürt Dostluk Grubu, DİDF Kadın Komisyonu, Fransız Komünist Partisi Kadın Komiyonu ve Fransa Yeni Demokrasi Partisi Kadın Komisyonu katıldı.