'Öcalan Paradigması' semineri bugün düzenlenecek

Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı'nın 'Öcalan Paradigması' semineri bugün Avrupa saati ile 20:00'de online yapılacak.

Bileşenleri arasında REPAK'ın da yer aldığı Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı'nın (Network Women Weaving the Future) 4 Nisan 2021'de startını verdiği Öcalan Paradigması konulu sanal seminerlerin üçüncüsü 16 Haziran'da gerçekleşecek. Brüksel saati ile 20.00'de başlayacak olan Özgürlüğün Sosyolojisi başlıklı seminer Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğe ve iktidara bakış açısını konu edinecek. Konuşmacı Nazan Üstündağ, Abdullah Öcalan'ın iktidar ve hiyerarşiyi nasıl kavramsallaştırdığını ve bu kavramları yeniden düşünmek için nasıl bir özgürlük sosyolojisi önerdiğini ele alacak. Seminer aynı zamanda "Kürdistan Özgürlük Hareketi'nde özgürlüğün hem ütopya olarak hem de burada ve şimdi olmanın ve var olmanın bir yolu olarak nasıl tanımlandığını ve yaşandığını da" ön plana çıkaracaktır. Seminerin dili İngilizce.

ÜSTÜNDAĞ KONUŞACAK

Semineri verecek olan Akademisyen Nazan Üstündağ, doktorasını 2005 yılında Indiana Üniversitesi Bloomington'daki sosyoloji bölümünde yaptı. 2005-2018 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde Yardımcı Doçent olarak çalıştı. 2018-2020 yılları arasında Berlin'deki Transregionale Studien'e Sürgün Akademisi ve IIE-Scholar Rescue Fund bursiyeri olarak katıldı. Çalışmaları, Kürdistan'da siyasi tahayyüller, cinsiyetçi öznellikler ve devlet şiddeti ile ilgili. Aynı zamanda farklı dergi ve gazetelerde makaleleri yayımlandı. Barış için Kadınlar ve Barış için Akademisyenler üyesi olan Üstündağ, şu anda 'Anne, Politikacı ve Gerilla: Kürdistan'da Kadın Bedenleri ve Konuşması Üzerinden Yeni Bir Siyasi Kozmolojinin Doğuşu' başlıklı kitap çalışmasını bitirme aşamasında.

Seminer https://www.youtube.com/watch?v=v1X57Uvt6cg adresinde yayımlanacak.

Öcalan Paradigması konulu online seminer dizisi kapsamında 4 Nisan'da "Abdullah Öcalan Kimdir?" başlıklı seminer, Havin Güneşer tarafından verilmişti. Nilüfer Koç ise 18 Mayıs'ta düzenlenen "21. Yüzyıl Sosyalizmi ve Kürdistan İşçi Partisi PKK" konulu semineri sunmuştu. Her iki seminer de Women Weaving Future Youtube kanalından izlenebilir.

Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı 2020 yılında da Kürdistan Kadın Özgürlük Hareketinin pratik deneyim ve ideolojik kuramlarını ele alan 5 bölümlük online seminer dizisi düzenlemişti. Ayrıca kadın hareketlerinin gündeminde yer alan farklı konulara ilişkin uluslararası düzeyde katılım sağlanan sanal paneller organize etmişti. Bu seminer ve panellerin tümüne de Women Weaving Future Youtube hesabı üzerinden erişmek mümkün.

KÜRT HALK ÖNDERİ'NİN PARADİGMASI İLHAM VERİYOR

Öcalan Paradigması konulu sanal seminer dizisi ise Abdullah Öcalan tarafından geliştirilen Kürdistan Özgürlük Hareketi'nin paradigmasına odaklanıyor. 22 yılı aşkın bir zamandır artarak süren ağır esaret, tecrit ve işkence koşullarına rağmen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirleri, fiziksel koşullarının sınırlarını aşmaya devam ediyor. Rojava ve Kuzey Doğu Suriye'de kadınların öncülük ettiği devrim de Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği Demokratik, Ekolojik ve Kadın Özgürlükçü paradigmasına dayanıyor. Devletli uygarlık, iktidar ve kapitalist moderniteye ilişkin analiz ve eleştirisi Kürdistan, Ortadoğu ve çok ötesindeki insanlara ilham veriyor. Bu seminer dizisi, kadınların gözünden Abdullah Öcalan'ın özgürlük felsefesini ve Kürdistan Özgürlük Hareketi'ni incelemeyi amaçlıyor.