Şengal’i savunmak, Rojava’yı savunmaktır

YPJ komutanları, KDP’nin Şengal’e güç gönderme girişimine tepki göstererek, “Şengal’i savunmak, Rojava’yı savunmaktır. Rojava için stratejik, bizim için kutsaldır” dedi.

YPJ komutanları, Şengal’e saldırı olursa Êzîdîlerle omuz omuza Şengal’i savunacaklarını söyledi.

DAİŞ’in Ağustos 2014’teki saldırısı sırasında Rojava’dan Şengal’e koridor açarak yüz binlerce Êzîdî’nin kurtulmasını sağlayan YPJ savaşçı ve komutanları arasında yer alan Gilîdax Kobanê ve Amara Serêkaniyê, KDP’nin Şengal’e güçlerini gönderme girişimini ANF’ye değerlendirdi.

 

YPJ komutanlarından Gilîdax Kobanê, KDP’nin, Ağustos 2014’te Şengal’den güçlerini çekerek Êzîdîlerî büyük bir katliamla yüz yüze bıraktığını hatırlattı. Gilîdax Kobanê, “DAİŞ, Şengal’de vahşi katliamlar yaptı. HPG, YJA Star gerillaları dağdan, biz de YPG-YPJ savaşçıları olarak Rojava’dan Şengal’deki Êzîdî halkımızın hawarına koştuk. Biz Şengal’e ulaştığımızda gördüğümüz manzarayla bunun bir halkı kökten yok etmek için geliştirildiğini gördük. KDP’nin bugünkü çabaları da DAİŞ’in bu kök kurutma saldırıları gibidir. Nasıl ki 2014’te DAİŞ saldırıları sürecinde YPG- YPJ savaşçıları olarak Êzîdîlerin hawarına koştuysak KDP saldırıları karşısında da aynı şekilde davranacak, Şengal ve Êzîdîleri bu saldırılardan koruyacağız” dedi.

ŞENGAL HALKI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIMIZI BİLİR

Soykırım saldırısı sırasında Şengal’e ulaşıp DAİŞ’e karşı savaştıklarını anımsatan Gilîdax Kobanê, şunları paylaşarak Şengal ile aralarında oluşan bağa dikkat çekti: “Kaldığımız evde Önderliğin resmi asılıydı. Katliamdan kurtulan iki Êzîdî çocuk geldi. Önderliğin fotoğrafını görünce hafif eğilerek yaklaştılar. Yaklaşınca kafalarıyla selam verip geriye doğru geldiler. Önderliğe selam verdikleri esnada gözyaşlarının döküldüğünü gördüm. Gelip yanımıza oturdular. ‘Bizi Önderlik kurtardı. O bizim için ne diyorsa biz de onu diyoruz. Başka birşey demiyoruz’ dediler. Önderliğe ve hawarlarına koşan bizlere yaklaşımları çok saygılıydı. Bugün de bizi öyle sahipleniyorlar. Onlar da Reqa Hamlesi sürecinde Rojava’ya geldi. YBŞ-YJŞ savaşçıları, Reqa’da bizimle omuz omuza DAİŞ’e karşı savaştı. Eğer bugün KDP’nin bir saldırısı olursa Şengal halkımız da YPG-YPJ olarak onları yalnız bırakmayacağımızı biliyor. Kutsal Şengal topraklarını ve Êzîdîleri savunma savaşında yer alacağız. Kürtlere karşı geliştirilen bu komplo ve ihaneti boşa çıkaracağız.”

KÜRT SOYKIRIMI PLANININ BİR PARÇASI

Gilîdax Kobanê, KDP’nin Şengal halkının öz yönetim ve öz savunma iradesini kırmaya çalıştığını belirterek, Türk iktidarıyla geliştirdiği ittifak temelinde Bağdat yönetimiyle Şengal Anlaşması’nı geliştirdiğini söyledi. Gilîdax Kobanê, Şengal Anlaşması ve KDP’nin Şengal Anlaşması’nı uygulamak için bugün geliştirdiği baskı ve saldırıları, Kürt soykırımı planının bir parçası olarak değerlendirdi.

TALİMAT ALMAMIZA DA GEREK YOK

Şengal’in kendileri için hem kutsal hem de stratejik bir alan olduğunun altını çizen Gilîdax Kobanê, şöyle devam etti: “Şengal, Rojava için stratejiktir. Şengal’i savunmak, hem 73 fermandan geçirilmiş mazlum Êzîdîlerî savunmak hem de stratejik konumu nedeniyle Rojava’yı savunmaktır. Bir YPJ savaşçısı olarak belirtiyorum; kimseden, komutanlarımızdan da talimat beklemiyoruz. Böyle bir saldırıya seyirci kalamayız, hiç bir vicdan bunu kabul edemez. Gerekirse çarpışa çarpışa Şengal’e ulaşırız.”

 

KÜRTLERE KARŞI SALDIRININ GÖNÜLLÜ ORTAĞIDIR

DAİŞ’in soykırım saldırısı sırasında Rojava’dan Şengal’e koridor açan YPJ savaşçıları arasında yer alan ve Şengal’de yaralanan Amara Serêkaniyê ise KDPnin uluslararası komplo temelinde Kürtlerin savunma gücü olan HPG’ye, yine kendi savunma gücü ve öz yönetim iradesini oluşturmuş Şengalli Êzîdîlere saldırdığını söyledi. “Uluslararası güçler Kürdistan’da Kürtlere kaybettirme kararı almışlar” diyen Amara Serêkaniyê,  Şengal Anlaşması ve saldırıların, bunun temel bir parçası; KDP’yi yöneten Barzanilerin de Kürtlere karşı geliştirilen bu saldırıların gönüllü ortağı olduğunu ifade etti.

KİMSE BİZİ DURDURAMAZ

KDP’nin, 12 bin kişilik gücünü bir talimatla çekerek Şengalli Êzîdîlerî soykırımla yüz yüze bıraktığını; Êzîdîlere saldırması için DAİŞ’e silah bile bıraktığını hatırlatan Amara Serêkaniyê, koridor açarak ulaştıklarını karşılaştıklarını paylaşarak, şunları söyledi: “YPG-YPJ olarak Rojava’dan savaşa savaşa koridor açıp Şengal’e ulaştık. Vahşi bir durumla yüz yüze kaldık. DAİŞ, Êzîdî insanlarımızın cenazelerini parçalamıştı. Cenazeler yerlerdeydi. Birçok anne DAİŞ’in eline geçmemek için kendilerini kayalıklardan atmıştı. Gerçekten çok acı bir manzaraydı. O manzarayı görünce DAİŞ karşısında kimse bizi durduramadı. Bugün de öyle; Şengal’e herhangi bir saldırı geliştirilirse kimse bizi durduramaz. Şimdi de 74. Ferman’ın önünü açmak istiyorlar. Bir YPJ savaşçısı olarak söylüyorum; Şengal üzerine bir saldırı gelişirse fedaice savaşırım.”

ŞENGAL’İ YÜZÜSTÜ BIRAKANLARDIR

Şengalli Êzîdîlere 3 Ağustos 2014’teki soykırımı yaşatan KDP yönetiminin, bugün kendini Şengal’in sahibi gösterdiğini belirten Amara Serêkaniyê, “Hayır, Şengal’in sahibi değil, Şengal halkına ihanet edendir. DAİŞ’in Êzîdî kadınları köle olarak alıp satmasına neden olandır. Kürt halkının savunma güçleri olan HPG gerillalarına saldırarak halkımızı savunmasız bırakmaya çalışandır. Tekrar ediyorum; Şengal’e saldırmak, tüm Kürtlere saldırmaktır. KDP güçlerinin Xelifan’da gerillayı katletmesinin devamıdır. Kimse bu saldırıyı kabul etmemeli. Tüm Kürt halkı da Êzîdxan’a sahip çıkmalıdır” şeklinde konuştu.

PÊŞMERGE KİRLİ PLANA ORTAK OLMAMALI

Amara Serekaniyê, son olarak pêşmergelere de seslendi: “Pêşmergenin de Şengal ve Medya Savunma Alanları’ndaki kirli plan ve saldırılarını kabul etmediğini düşünüyorum. Pêşmergeler 2014’te talimatla çekildi. Bu durum bugün bile pêşmergeyi utandıran bir durum. Pêşmerge, KDP yönetiminin Şengal planına ortak olmamalı ve onların kendilerini yeni bir utanca daha sürüklemesine izin vermemeli. Bu kirli plan karşısında bizler gibi onlar da net tavrını koymalı.”