Şili’de kadınlara yönelik ayrımcı yasa kaldırıldı

Kadınların eşit haklar mücadelelerinin sık sık gündemde olduğu Güney Amerika ülkesi Şili’de 19’uncu yüzyıldan kalma ayrımcı bir yasa nihayet kaldırıldı.

Şili’de 19’uncu yüzyılda kabul edilen bir yasanın getirdiği ayrımcı kurala göre, kadınların eşlerinin ölümü veya boşanma durumunda en az 9 ay boyunca evlenmeleri yasaktı. Söz konusu kuralı kaldıran bir yasa parlamentoda yapılan bir oyalama ile kaldırıldı.

MEDENİ KANUNUN EN AYRIMCI YASALARINDAN BİRİYDİ

Kadınlara yönelik ayrımcılığın en bariz örneklerinden olan yasanın kaldırılmasına ilişkin oylamadan sonra konuşan Kadın Hakları Bakanı Monica Zalaquette, “Kabul ettiğimiz yasa medeni kanundaki en büyük ayrımcılıklardan birine son veriyor” diye konuştu.

Ancak ayrımcı yasanın kaldırılmasına ilişkin oylamanın Devlet Başkanı Sebastian Pinera tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girmesi gerekiyor.

AYRIMCI YASA KADINLARA ŞÜPHELİ YAKLAŞIMIN SONUCUYDU

Şili’deki kadın hareketlerinin yıllardır tepkisini çeken eski yasa, kadınların boşanma veya eşlerinin ölüm durumunda 270 gün evlenmelerini yasaklıyordu. Bu kural, söz konusu süre içinde doğacak çocukların ölen veya boşanılan eşten olup olmadığını ispat için getirilmişti. Böylelikle doğacak çocuğun babalık hakları konusunda ‘her türlü şüphenin ortadan kaldırılmış olacağı’ ve velayet, miras veya ebeveynlik sorumlulukları gibi konularda sorun yaşanmasının engellenmiş olacağı savunuluyordu.

Ayrımcı yasa karşıtları, bir çocuğun kimden olduğunun belirlenmesinin uzun bir süredir DNA testleriyle anlaşılabildiğine dikkat çekiyordu. Ayrıca böyle bir yasa kadınları doğrudan ‘şüphe duyulması gereken’ taraf olarak görülmesinin sonucuydu.