Şimal Ülkem: Özgürlük yürüyüşümüz İmralı'dan geçiyor

Tarihi bir direniş sürecinin yaşandığını söyleyen PAJK Koordinasyon Üyesi Şimal Ülkem Güneş, "Biliyoruz ki, başarımız da, özgürlük yürüyüşümüz de İmralı'dan geçiyor" dedi.

PAJK Koordinasyon Üyesi Şimal Ülkem Güneş, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin sorularımızı yanıtladı. Ataerkil sistemde kadınlar sürekli saldırı altında olduğunu söyleyen Güneş, "Bizler demokratik uygarlık öncüleri olarak özgürlük yolunda ilerliyoruz. Biliyoruz ki, başarımız da, özgürlük yürüyüşümüz de İmralı'dan geçiyor. Önderlik özgürleşmeyene kadar yeni kuşak, genç kadınlar ve genç erkekler üzerimize düşen rolü oynadık diyemeyiz" şeklinde konuştu.

Her yerde 8 Mart kutlamaları var. Siz kadın özgürlük hareketi olarak 8 Mart'a nasıl bir anlam ve önem veriyorsunuz?

Önder Apo ve mücadeleci, feminist, direnişçi ve sosyalist kadınların 8 Mart'ını kutluyorum. Önderlik Kadın Kurtuluş İdeolojisi'ni ilan ettiğinde, özgürlük hareketi çok büyük bir anlam yükledi o güne. Tarihi bir gün. En büyük amacımız özgürlüğümüzü ve toplumun özgürlüğünü kazanmak ve ataerkil sistemi yok etmek. Bu gün mücadeleci ve emekçi kadınların kazanımı ile ortaya çıktı. Bütün dünyada büyük bir direniş içerisinde olduğumuzu görüyor. Önderliğimiz 21 yıldır İmralı'da esir. Leyla Güven ve Nasır Yağız öncülüğünde önderliğimizin özgürlüğü için büyük bir direniş başladı ve her geçen gün daha da büyüyor. Bu yüzden kadınların olduğu her alanda 8 Mart direniş sloganları ile karşılanmalı. "Kadın direnişi özgürleştirir" sloganı ile karşılanmalı.

Genç kadınlara burada ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Çünkü yeni bir nesil yetişiyor ve özgürlüğe yaklaşımları çok farklı. Siz genç kadınlar konusunda neler söyleyeceksiniz?

Kürt Özgürlük Hareketi Önderliğin fikir ve ideolojisi ile kuruldu. Yeni nesil gençlerin önderliğin ideolojisini miras kabul ediyor. Bu miras direniş ve kanla kuruldu. Mücadele artık en üst seviyeye ulaşmış durumda. Tüm dünyada herkes Kürt kadınlarının önder Apo'nun fikir ve ideolojisi ile örgütlendiğini görüyor. Genç kadınlar en önemli alanlardalar. Savaşta, direnişte, siyasette büyük bir direniş sergiliyorlar. Önderlik, "Genç başladık genç başaracağız" diyor. Bu perspektif günümüz gençleri için de geçerli. Faşizm şuan en üst boyutta yaşanıyor. Özellikle genç kadınlara dönük taciz, tecavüz ve her türlü kirli politikalar yürütülüyor. Artık bu ataerkil sistem yok olmayla karşı karşıya kalıyor ve parçalanıyor.

Bizler demokratik uygarlık öncüleri olarak özgürlük yolunda ilerliyoruz. Biliyoruz ki, başarımız da, özgürlük yürüyüşümüz de İmralı'dan geçiyor. Önderlik özgürleşmeyene kadar yeni kuşak, genç kadınlar ve genç erkekler üzerimize düşen rolü oynadık diyemeyiz. Eğer bu süreçte üzerimize düşen rolü oynamadığımız taktirde gerçek anlamda bunun özeleştirisini veremeyiz. Ataerkil sistem can çekişiyor. Bu yüzden genç kadınlar bu süreçte üzerlerine düşen rolü oynamalıdır. Bu güç genç kadın ve erkekler de var. Çünkü büyük bir direniş ve mücadele mirasına sahipler.