Adana ve Mêrdîn'de 8 Mart çağrıları

Kadınlar, Adana ve Mêrdîn'de 8 Mart'ta alanlarda buluşma çağrısı yaptı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında birçok kentte 8 Mart programlarının startı verilerek, çeşitli eylem ve etkinlikler yapıldı.

ADANA

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Adana Kadın Meclisi öncülüğünde sokaklara çıkan kadınlar, Kürt kadınlarının sloganı olan “jin, jiyan, azadî” sesinin dünyanın her yerinde değişim ve dönüşüm için yükselmeye devam edeceğini belirtti.
TJA ve DEM Parti Adana Kadın Meclisi, 8 Mart eylem ve etkinliklerin startını, yaptıkları basın açıklaması ile verdi. Seyhan ilçesine bağlı Gülbahçe Mahallesi'nde bulunan 8 Mart Parkı'nda yapılan eyleme çok sayıda kadının yanı sıra, DEM Parti Seyhan Belediyesi Eşbaşkanı adayı Sever Uzun ile DEM Parti Yüreğir Belediyesi Eşbaşkanı adayı Şükran Efetürk katıldı.

 DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya basın metnini okudu.

 8 Mart'ın direniş tarihinden bahseden Helin Kaya, erkek egemen sisteme karşı kadınların sokakta ve alanlarda mücadele edip direndiğini ifade etti. Helin Kaya, "8 Mart’ta da yine alanlarda, meydanlardayız. Dünyada, Ortadoğu’da ve Kurdistan’da bir 8 Mart’ı daha; savaşların, ekonomik krizlerin, kadın katliamlarının, ekolojik katliamların ve eşitsizliklerin gölgesinde, aynı zamanda da kadınların ataerkil politikalara karşı yürüttükleri mücadele ve direnişle karşılıyoruz” dedi.

 TJA ve DEM Parti Kadın Meclisi olarak; suyu, toprağı, ormanları, doğayı ve bütün yaşam alanlarını savunacaklarını vurgulayan Helin Kaya, "Anadilimiz, kimliğimiz inkâr ediliyor ve kültür-kırım politikaları ile toplumsal varlığımız yok ediliyor. TJA ve Dem Parti Kadın Meclisi olarak; anadilimizi, kültürümüzü ve kimliğimizi yaşamsal kılmak için, Kürt kadınlar başta olmak üzere bütün kesimleri birlikte mücadele etmeye çağırıyor ve başta Kürtçe olmak üzere bütün dillerin eğitim dili olması ve anayasada tanınması için mücadeleyi büyüteceğimizin sözünü veriyoruz. Bu 8 Mart’ta tarihten süzdüğümüz birikimimizle, kadın özgürlükçü kentlerin inşasında önemli bir dönüm noktası olacak olan yerel seçimlerin hazırlığındayız” diye belirtti.

 Açıklamanın ardından kadınlar, dağıttıkları seçim bildirileri ile hem DEM Parti için halktan oy istedi, hem de 8 Mart kapsamında kadınları alanlara çağırdı.


MÊRDÎN
Mêrdîn’de de 8 Mart etkinliklerinin startı verildi.
Ellerinde cezaevindeki tutsak siyasetçilerin ve katledilen kadınların fotoğrafları ile Mêrdîn Karayolları Parkı’na kadar erbanêlerle yürüyüş gerçekleştiren kadınların ulusal kıyafetleri dikkat çekti. Burada yapılan eyleme kent milletvekilleri Beritan Güneş ve Salihe Aydeniz katıldı. Çağrı metnini TJA adına Eylem Amak okudu. Metinde, Roza, Sara, Evin Zelal gibi binlerce öncü kadından aldığımız güçle bu yıl ki 8 Mart’ta da alanlarda, sokaklarda, meydanlarda olacağız” denildi.
Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş, "Bugün Kobanê kadınlarının sesi İran’a varacak, İran’dan İstanbul’dan, Mêrdîn’e, Êlih’e oradan Avrupa’ya ses olacak. Dünyanın her yerinde yükselen bu ses kadınların davası, mücadelesi için yükselecek. Bu ses ki Nagihan Akarsel’in sesi. Bu her yerde yükselen ses tecride karşı bir ses olacak” diye belirtti.

 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan 36 aydır haber alınamadığını vurgulayan Beritan Güneş, “Bu tecrit ki savaşın, kadın düşmanlığının, kadın katliamlarının sebebidir. Yükselen jin jiyan azadî sesi dünyanın her yerinde değişim ve dönüşüm için yükselmeye devam edecek. Bugün Mêrdîn’de tüm renklerimizle bir araya geldik. Yıllardır kaybedilen, katledilen, hakları elinden alınan kadınların sesi olmak için buradayız. Bu ses hiç kimse, hiçbir iktidar tarafından susturulamaz. Kadınların kenti Mêrdîn’de kimse bize nerede basın açıklaması yapıp yapmayacağımızı gösteremez. Biz nerede açıklama yapıp yapmayacağımızı biliriz, buna biz karar veririz çünkü burası bizim kentimiz. Bu gerçekliği herkes bilsin. Kadınların mücadelesini burada daha da büyüteceğiz. Buradan açlık grevinde olan bütün arkadaşlarımızı ve Sebahat Tuncel’i, Gülten Kışanak, Ayla Akat ve tüm özgürlük direnişçilerini selamlıyoruz” ifadelerini kullandı.