Afgan kadınlardan Güven için Avrupa'ya çağrı

Afganistanlı kadın aktivistleri, açlık grevindeki Leyla Güven ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için, Avrupa Konseyi başta olmak üzere bir çok kuruma mektup gönderdi.

Kabil merkezli Afganistan Dayanışma Partisi (Hambastagi) Sözcüsü Selay Ghaffar, eski milletvekili ve siyasi aktivist Malala Joya ve Devrimci Kadınlar Birliği (Rawa) uluslararası ilişkiler komitesi, “Leyla Güven için Uluslararası İnisiyatif” adıyla, bir çok kuruma mektup gönderdi. Mektuplar, Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) gönderildi.

HDP’li vekil Leyla Güven’in demokrasi, barış ve kadın hakları mücadelesine dikkat çeken Afgan örgütler, 8 Kasım’dan bu yana Güven’in açlık grevinde olduğunu hatırlattı.

Güven’in sağlığının kritik bir aşamada olduğunu belirten Afgan aktivistler, “Uluslararası toplum bunu görmezden gelemez veya kayıtsız kalamaz” dedi.

Afgan aktivistler, Leyla Güven İçin Uluslararası İnisiyatif üyeleri olarak Avrupa Konseyi, Komisyonu, AGİT ve CPT başta olmak üzere Avrupa Birliği’ni hukuki ve siyasi zorunluluklarına sahip çıkmaya çağırdı. Bu kurumları Erdoğan rejimine karşı harekete geçmeye çağıran mektupta, sözkonusu hiçbir kurumun Türkiye’de otoriterliğin yayılmasına karşı ciddi tedbir almadığı tepkisi yer aldı.

Afgan aktivistler, bu gelişmeleri özellikle CPT ve AGİT’in sessizliğine bağlarken, Leyla Güven’i anladıklarını ve desteklediklerini vurguladı. Leyla Güven’in Öcalan için yürüttüğü açlık grevini sahiplenen İnisiyatif üyeleri, Güven’in “Tecrit insanlığa karşı bir suçtur” sözüne atıfta bulundu.

Avrupa’yı acilen harekete geçmeye çağıran İnisiyatif üyeleri, “Avrupa ülkelerinin barış girişimlerine katkıda bulunmak için, kendilerine dayanak olarak belirlediği siyasi, sosyal, kültürel haklar ile insan haklarını tanıyan siyasi bir tutum almasının zamanı geldi” dedi.

Mektupta şunlar ifade edildi: “Türkiye’nin halen Avrupa ile güçlü siyasi, kurumsal, askeri ve ekonomik ilişkileri var. Sonuç olarak, Avrupa’nın Türkiye üzerinde hatırı sayılır bir etkisi halen var.”

Türk hükümeti üzerinde baskı oluşturmak için somut tedbirler alınmasını isteyen İnisiyatif üyeleri özellikle, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve diğer tüm siyasi tutsaklara dayatılan tecridin son bulmasını istedi.