Afganistan’da kadınlar Talibanlara karşı silahlanıyor

Afganistan’ın kuzeyi ve merkezinde yüzlerce kadın, Taliban rejiminin geri dönmesine karşı silahlandı. Talibanlar ise hakimiyet alanlarını genişletmeye devam ediyor.

Hafta sonu ülkenin merkezindeki Gur vilayetinde yüzlerce kadın protesto eyleminde bulundu. The Guardian gazetesine göre kadın eylemciler, Taliban karşıtı pankartların yanısıra tepkilerini ifade etmek için silahlar da kaldırdı.

Bu eylem, kadınların özgürlük ve yaşam haklarına yönelik tehdide karşı bir tepki biçimi olarak değerlendirildi.

İngiliz gazetesine konuşan eylemcilerden Halima Parastiş, “Çok sayıda kadın savaş alanlarına gitmeye hazır. Buna ben de dahilim. Ben ve başka kadınlar, savaşa gitmeye hazır olduğumuzu söylüyoruz” dedi.

Gazeteye göre kadınları bu talebine rağmen toplumdaki ağır muhafazakarlık, kadınların gerçekte savaş cephesine gitmesini engelleyebilir.

Gazetecilik yapan 20’li yaşlardaki bir eylemci, “Hiçbir kadın savaşmayı istemiyor, ben sadece eğitimime devam etmeyi ve şiddetten uzak kalmayı istiyorum, ama mevcut koşullar beni ve başka kadınları ayağa kalkmaya itti” dedi.

Kadın eylemcinin bahsettiği koşullar, Talibanların kendi kontrolündeki alanlarda dayattığı şeriat uygulamalarını işaret ediyor. Kız çocukları ve kadınların eğitimi erişimi sınırlanırken, bir çok bölgede okullar kapatıldı. Bazı kıyafetleri yasaklayan Talibanlar, bazı ilçelerde burkayı zorunlu hale getirdi. Bununla birlikte kırsal alanlarda tarımsal işlerde kadınların çalışması bile yasaklandı.

Buna bir de koca, erkek kardeş ve babanın kadın üzerinde mutlak denetimini eklemek gerekiyor.

Talibanların toprak hakimiyeti büyüdükçe endişeler de büyüyor. Tüm bu faktörler çok sayıda kadının Taliban kontrolündeki ilçelerden kaçarak, silah almasına neden oldu.

Çok sayıda kadın silahlı mücadeleyi bir zorunluluk, öz savunma biçimi ve erkek egemenlikli şiddete karşı bir yanıt olarak görüyor.

TALİBANLAR KADINLAR TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMEKTEN KORKUYOR

The Guardian’a konuşan başka bir kadın “Ülkenin, kadınlara Taliban gibi davranan insanların kontrolü altında olmasını istemiyorum. Savaşmamız gerekiyorsa savaşacağımızı göstermek için silaha sarıldık” dedi.

Genç kadına göre, bir kadın tarafından öldürülmek onlar için bir tür "aşağılama" olacağından, Taliban onlardan daha fazla korkacak.

Mevcut durumda kadınların silahlı kuvvetler bünyesindeki sayısı oldukça sınırlı. Ordu içerisinde yer alanlar da ayrımcılık ve tacizden kurtulamıyor. Buna rağmen silah alan kadınların sayısı her geçen gün artıyor.