Ağustos ayında 23’ü şüpheli 50 kadın katledildi

Ağustos ayı kadın cinayetleri raporunu açıklayan KCDP, 27 kadının erkekler tarafından katledildiğini, 23 kadının da şüpheli şekilde öldüğünü açıkladı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Ağustos ayında 27 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 23 kadının da şüpheli şekilde öldüğünü açıkladı. Öldürülen 27 kadından 16’sının neden öldürüldüğü tespit edilemediğine yer verilen raporda, “4’ü ekonomik bahaneyle, 7’si de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 16 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” denildi.

Ağustos ayında öldürülen 27 kadının 8’i evli olduğu erkek, 6’sı birlikte olduğu erkek, 4’ü eskiden evli olduğu erkek, 4’ü tanıdık, 2’si akraba, 1’i baba, 1’i kardeş ve 1’i de oğlu tarafından öldürüldüğüne yer verilen raporda, “Kadınların 15’i evinde, 5’i sokak ortasında, 3’ü arazide, 1’i arabada, 1’i işyerinde, 1’i diğer bir kamusal alanda öldürülmüştür. 1 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 56’sı evlerinde, yüzde 19’u sokakta öldürüldü. 14’ü ateşli silahlarla, 7’si kesici aletle, 3’ü de boğularak, 2’si darp edilerek ve 1’i de yakılarak öldürüldü” ifadelerine yer verildi.