AKP-MHP, Kürt düşmanlığını kadın ve kız çocukları üzerinden sürdürüyor!

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Kürdistan'daki istismar ve tecavüzlere dikkat çekerek, "AKP-MHP iktidarı Kürt düşmanlığını kız çocukları üzerinden sürdürüyor" dedi. Başaran, "Ağrı susmasın, Şırnak susmasın, Batman susmasın" çağrısını yaptı.

HDP Kadın Meclisi, “Kadın Mücadelesi Her Yerde” kampanyası kapsamında kadınların intihara sürüklendiği Ağrı’da HDP milletvekilleri ile DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in katılımıyla açıklama yaptı.

'SALGINDA KADINLARA ÖLÜMÜ DAYATTILAR'

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, şunları söyledi:
"İstismara, kadınlara ve çocuklara yönelik suç işlenmesine, tacize tecavüze, kadın katliamlarına karşı DBP Eş Genel Başkanımız ve bölgeden gelen onlarca kadın ile AKP iktidarının kadına yönelik geliştirdiği siyasete karşı ses yükseltmek için yürüyüş ve açıklama yapmak istedik. Bu konuşmayı yaparken bile yan tarafta polisler kadınlara şiddet uyguluyor. Çünkü pandemi iktidar için bir fırsat haline getirildi. Pandemi döneminde kadınlar mekanizmalara ulaşamadılar. Pandemi döneminde 6284 sayılı kanun askıya alındı. Kadınlar polise ulaşmak istedi ama cevapsız kaldılar. Pandemide ‘ölün’ dediler kadınlara. Bunun karşısında mücadele etmeyi de pandemi bahanesiyle engellemeye çalışıyorlar."
AKP-MHP iktidarına tepki gösteren Başaran, "Kadınlar kadın düşmanı siyasetinize binlerle ses yükseltiyor. Hiçbir engelleme hiçbir saldırı kadınların özgürlük mücadelesinden geri adım atmasını sağlayamayacak" mesajını verdi.
Ağrı’da 5 kadının şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Başaran, "Kadınlar ya katlediliyor intihar süsü veriliyor ya da gördükleri şiddetten dolayı başka bir yol bulamadıkları için intihar ediyorlar" diye ekledi.

AĞRILI KADINLARA SESLENDİ

Ağrılı kadınlara seslenen Başaran, şunları ifade etti:
"AKP-MHP ittifakı mekanizmaları çalıştırmıyor olabilir, önlem almayıp yaşamınızı tehlikeye atabilir ama biz kadınlar varız, yalnız değilsiniz. Biz beraber güçlüyüz. Mücadelemiz her yerde olmaya devam edecek. AKP iktidarının bu politikası sizi yaşamdan koparmasın. Bizim kadın mücadelemiz sizi ayakta ve yaşama tutundursun. Biz bu 5 kadın arkadaşımızın intiharı için burada açıklama yapmak isterken birkaç gün önce bir kadın daha evli olduğu erkek tarafından katledildi. Dün AKP’ye yakınlığı ile bilinen bir dernek başkanın küçük bir kız çocuğunu istismar ettiği haberleri yayılıyor bu ilde. Peki yetkililer napıyor, bizim etrafımızda etten barikatlar oluşturanlar ne yapıyor? Kız çocuklarını kadınları koruması gerekirken nasıl bir cevapları var? Hiç. Çünkü bir siyaset olarak yürütülüyor. Kadına yönelik bir siyaset biçimi olarak yürütülüyor tüm bunlar. Kadınların iradesini kıran, kadınları toplumdan uzaklaştıran, kadınları 4 duvar arasında aile içinde tanımlayanlar, direnen kadınları istemiyor."

'KÜRT DÜŞMANLIĞINI KIZ ÇOCUKLARI ÜZERİNDE SÜRDÜRÜYORLAR'

Kadınlara dönük siyasi soykırım uygulamalarına vurgu yapan Başaran, "Kadınlar zindanları da mücadele alanına çeviriyor ve oradan da sesini yükseltiyor. Bu saldırılarınızın bize geri adım attırmayacağını bilin" dedi.
Başaran, sömürgeci güçlerin istismar ve tecavüzlerine de değinerek, "Dün Batman'da önceki gün Şırnak'ta ortaya çıkan tabloyu gördük. AKP iktidarının MHP ile yaptıkları ittifakla nasıl bir Kürt düşmanı siyaset yürüttüğünü hep beraber gördük. Bunu özelikle kadınlar ve kız çocukları üzerinde uyguladıklarını gördük. İki uzman çavuşun Batman ve Şırnak'ta benzer suçları işlemesi tesadüf değil. O uzman çavuşlar biliyorlar ki korunacaklar" diye belirtti.

DİYADİN'DEKİ GASP

Diyadin'deki gasba da değinen Baiaran, şöyle konuştu:
"Halkın büyük bir teveccühü ile kazandığı belediyelerden Diyadin'e birkaç gün önce kayyum atandı ve eşbaşkanımız tutuklandı. Kürtlere şu mesaj veriliyor: 'Ey Kürtler siz seçebilirsiniz ama biz sizin kendi kendinizi yönetmenize izin vermeyiz. Dilinize, kültürünüze, varlığınıza hakaret ederiz.' Bu birinci gerekçe. İkinci gerekçe de eşbaşkanlık sistemine saldırıdır. Çünkü bugün tekçiliği kurmak isteyenler karşılarında alternatif görmek istemiyorlar. Karşılarındaki güçlü alternatifi, eşit ve özgür yaşamı kurma projesine saldırıyorlar. Biz ilk günden beri ifade ediyoruz. Kayyumlar eliyle kurumları kapatabilirsiniz. Kurumların başına erkek de atayabilirsiniz ama eşbaşkanlık sistemi bizim mor çizgimizdir. Bu mor çizgimizi yaşamın her alanında savunmaya devam edeceğiz."
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, açıklamasının sonunda "Ağrı susmasın, Şırnak susmasın, Batman susmasın. Bu kirli politikayı tarihin çöp sepetine atalım" mesajını da verdi.