Almanya’nın birçok kentinde ‘7000 mum’ yakıldı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle Avrupa’daki eylemler sürüyor. Birçok kentte kadınlar, 7000 açlık grevcisi için mum yaktı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecrit protesto edilirken, açlık grevi ve ölüm orucu direnişçilerini sahiplenme eylemleri sürüyor. Almanya’nın birçok kentinde kadınlar 7000 mum yakarak direnişleri sahiplendi. Almanya Kürt Kadın Hareketi'nin çağrısı ile düzenlenen eylemler birçok kentte yapıldı.

ESSEN

Almanya’nın Essen kentinde açlık grevi direnişlerini sahiplenmek ve direnişlere karşı sessizliği kınamak amacıyla 7000 mum yakıldı. Essen Berivan Şengal Kadın Meclisi’nin organize ettiği eylemde açlık grevi direnişlerine duyarlılık çağrısı yapıldı.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde de Alevi Kültür Merkezi DAKNE’nin çağrısı ile eylem düzenlendi.

Mum yakılmasının engellenmesi üzerine eylemciler, “7000 bin insan açlık grevinde, siz de destek amaçlı imza atın” yazılı pankart açıldı. Direnişçilerin fotoğraflarının da konulduğu eylem yoğun bir şekilde dikkat çekti.

AACHEN

Almanya’nın Aachen kentinde de Deniz Fırat Kadın Meclisi’nin çağrısı ile 7000 bin mum yakma eylemi yapıldı.

Elisenbrunnen’da yapılan 7 bin mum yakma eyleminde Öcalan üzerindeki tecridi kırmak için 7 bin kişi açlık grevinde yazılı Almanca büyük bir pankart açıldı ve sessizliğini bozmak için “Lütfen sende bir mum yak” yazılı dövizler taşındı.  Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde Almanlar yoğun ilgi gösterdi ve mum yaktı.

DÜSSELDORF

Almanya'nın Düsseldorf kentinde, 7000 mum yakma eylemi yapıldı. Düsseldorf Nalin Muş Kadın İnisiyatifi öncülüğünde yapılan eylem, Düsseldorf'un Heinrich-Heine-Platz'da  saat 17.00'de başladı.

Kürdistan ve dünya devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra Avrupa ülkeleri ve dünya kamuoyunun sessizliğini protesto etmek amacıyla mumlar yakıldı.

Uluslararası kurumlara görevlerini yerine getirme çağrılarının yapıldığı eylemde çok sayıda broşür dağıtıldı. Kitle sık sık “Jin, Jiyan, Azadi!”, “Yaşasın halkların dayanışması” sloganları attı.

Eylem, 1 Mayıs günü saat 10.30'da Düsseldorf DGB Haus önünde başlayacak yürüyüş çağrısıyla sona erdi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de açlık grevi direnişçilerinin eylemini sahiplenmek amacıyla 7000 mum yakma eylemi yapıldı.

Stuttgart Marstalleck / Königstraße’de Kürdistanlılar ve dostları bir araya gelerek mum yaktı. Saat 18:00’de başlayan eylemde caddenin birçok yerinde mumlar yakıldı.

FRIEDRICSHAFEN

Almanya’nın Friedrichshafen kentinde de eylem adresi Wilhelmplatz’dı.

Açlık grevi direnişçileri için 7 bin mum eylemi düzenlendi. Açlık grevi direnişçilerinin amaçlarını anlatan bildiriler de eylem boyunca dağıtıldı.

MAINZ

Almanya’nın Mainz kentinde de 7 bin mum yakma eylemi düzenlendi. Mainz Viyan Kadın Meclisi, Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Rojava ile Dayanışma İnisiyatifi’nin ortaklaşa organize ettiği eylemde 7 bin mum yakıldı.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de 7000 mum yakma eylemi düzenlendi. Hamburg Rojbin Kadın Meclisi bileşenlerinin düzenlediği eylemde açlık grevi direnişçilerinin fotoğrafları taşındı.

Mumların yakıldığı eylemde açlık grevindeki tutsakların sesine ses olabilmek için mumlar yakıldı.

Eylem “Yaşasın açlık grevi direnişi”, “Tecride son”, “Öcalan’a özgürlük” sloganları ile sona erdi.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde de 7000 mum yakma eylemi yapıldı. Sara Kadın Komünü’nün düzenlediği eylemde açlık grevi direnişlerinin fotoğrafları taşındı. Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde mumlar yakıldı.

Eylemde bugün başlayan ölüm orucu direnişi de selamlandı.

BERLİN

Berlin kent merkezinde Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecrittin kaldırılması talebiyle cezaevlerinde açlık grevi eylemini sürdüren 7 bin tutsak için mumlar yakıldı.

Berlin Özgür Kürdistanlılar Topluluğu Meclisi’nin çağrısıyla kalabalık bir kitle kent merkezindeki “Potsdamer Platz” meydanında toplanarak mum yakma eylemini gerçekleştirdi.

Özellikle İmralı’daki tecridin kaldırılması için başlatılan direnişe ölüm orucuyla katılan 15 tutsağın sesinin duyulması gerektiği belirtilen eylemde “Ölüm orucundakilerin sesini duyun” pankartı asıldı. Ayrıca siyah bir pankart üzerinde de sadece 7 bin sayısı yazılarak, 7 bin tutsağın direnişine dikkat çekildi.

Eylemde açılan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu bir dövizi gerekçe yapan polisin başvurduğu provakatif girişimler, göstericilerin sağduyulu yaklaşımsa üzerine sonuç almadı. Etkinlik tecride ilişkin Almanca yapılan konuşmalar ve atılan sloganlarla sona erdi.

HALLE

Almanya’nın doğusunda yer alan Halle kentinde de Kürdistanlılar ve dostları 7 bin mum yakma eylemine katıldı. Kent merkezinde 7 bin mum yakan göstericiler, cezaevlerindeki çığlığın duyulmasını talep ettiler. Almanların ilgi gösterdiği eylemde başta DTK Eşbaşkanı Leyla Güven olmak üzere 7 bin tutsak ile dünyanın birçok merkezinde açlık grevlerine katılan aktivistlerin durumları hakkında bilgiler verildi.