Amed'de 8 Mart etkinliği: Kadın dayanışmasını öreceğiz

Kadınlar, Amed'in Sur ilçesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında buluştu. Kadınlar seslendirdikleri ezgilerle bir süre halay çekerken sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganı attı.

Amed'deki kadın örgütleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami önünde toplandı. Özgür Kadın Hareketi (TJA), Rosa Kadın Derneği, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy ve sanatçı Pınar Aydınlar'ın yanı sıra çok sayıda kadın etkinliğe katıldı. Yağışlı havaya rağmen yöresel kıyafetleriyle alana gelen kadınlar, uzun bir süre erbane eşliğinde Kürtçe şarkılar söyledi ve halaya durdu. Coşkulu halayda sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganı atıldı. 

Sonrasında kısa bir açıklama yapan HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, "Esas olan barışın örülmesidir. Savaş yok edici erkek egemen sistemin ürettiği araçtır. Hem baharı hem de barışı kadınlar getirecek" dedi.

"Erkek egemen sisteme karşı, savaşları yaratan karanlık güçlere karşı mücadele edeceğiz" diyen Atasoy, cezaevlerindeki kadın siyasetçilerin mücadele bayraklarını taşıyacaklarını sözlerine ekledi. Atasoy, "Kadın ittifakıyla eril düzenin yıkabileceğimizi ifade ediyoruz. Sokak sokak gezerek kadın dayanışmasını öreceğiz" diye kaydetti.  

Açıklamanın ardından kadınlar bildiri dağıtmak istedi. Ancak polisler kadınlara engel oldu. Kadınlar, "Kadınlara değil katillere barikat" sloganı ve "Diren ha Diyarbakır" şarkısıyla polisin tutumunu protesto etti. Kadınlar, yağmur altında Pınar Aydınlar'ın şarkıları eşliğinde bir süre daha halay çekti. 

Daha sonra kadınlar gruplar halinde bildiri dağıttı. Kadınlar, Suriçi PTT Şubesi'ne kadar yürüyerek, "Irkçılığa, faşizme ve yoksulluğa karşı 8 Mart'ta alanlardayız" sloganı attı. Kadınlar, ardından tutsak kadınlara 8 Mart kartları gönderdi.