Amerikan seçimlerinin galibi kadınlar

ABD’de yapılan seçimlerde Kongre’ye rekor düzeyde kadın seçildi.

Salı günü gerçekleşen seçimlerin nihai sonuçları henüz açıklanmadı ancak tahminlere göre en az 100 kadın Temsilciler Meclisi’ne girdi. Bir önceki rekor 85’ti. Ayrıca Senato’ya de 22 kadın seçildi.

Kadın dalgası, bundan 20 ay önce ABD Başkanı Donald Trump’a karşı ABD genelinde milyonları sokaklara döken “Kadın Yürüyüşü” ile başlamıştı.

Bir yıl önce de Trump karşıtlarının öncülüğünde “#MeToo” hareketi ortaya çıkmıştı.

Kadınların neredeyse tümü demokratlardan seçildi. Kadın seçilmişlerin üçte birine yakını siyasette yeni olurken, aralarından bir çoğu etnik, dini veya cinsiyet olarak azınlık gruplardan geliyor.

KADINLAR İÇİN İLKLER...

Bunlardan, Ayanna Pressley, Masschusetts eyaletinde Kongre’ye seçilen ilk siyah kadın oldu. Minnesota’dan İlhan Omar, Michigan’dan Rashida Tlaid, Kongre’ye seçilen ilk Müslüman kadınlar olurken, eşcinselliğini açık bir şekilde savunan avukat Sharice Davids Kansas’tan, Deb Haaland ise New Mexico eyaletinden Kongre’ye seçilen ilk Kızılderili kadınlar oldu. 29 yaşındaki Hispanik kökenli New Yorklu Alexandria Ocasio Cortez, Kongre’nin en genci olarak dikkat çekerken, kendisinden bir kaç ay daha büyük olan Abby Finkenauer ise Iowa eyaletinden Kongre’ye seçilen ilk kadın oldu.

Valiliklerde kadınlar rekor kırmasa da, Iowa, Güney Dakota ve Maine eyaletlerinde ilk kez kadınlar vali oldu.