Anlamlı yaşamın arayışçısı: Roza Helin

Anlamlı yaşamın arayışçılarından YJA Star komutanı Roza Helin, asil duruşu, mütevaziliği ve yüreğindeki güzelliği ile yol arkadaşlarının gönlünde taht kurdu.

Hani derler ya güzellik, gerçeğin peşinden koşmayanlardan kendini gizler ve keşfedilmeyi bekler. Peki gerçek olan neydi, güzel olan neydi ya da yanlış öğretilen neydi diye sorduğumuzda, sonu gelmeyen soru dizisi sıralayabiliriz. Fakat buna en iyi cevabı özgürlük savaşımında kavga edenler verir. Anlamlı yaşamın arayışçılarından YJA Star komutanlarından Roza Helin’in yaşam serüveni dolu dolu geçerken, kendini bulmanın, özüne dönmenin hikayesi. Sadeliği, berraklığı, düşünceli ve yoldaşlarına olan hassas yaklaşımıyla yol arkadaşlarının gönlünde taht kuran gerilla Roza’nın hikayesi.

Dağlarda olmanın güzelliği, heyecanı, doyumsuz yaşamı en çok da Roza da belli olur. Her şeye aşkla, sevgiyle katılırken ortamda belirleyici, aynı zamanda etrafına ışık saçan bir gerilla olur. O yüzden arkadaşları tarafından iyilik perisi, mutluluk meleği olarak görülür. Özgürlük gerillası Roza Helin, kadim direniş diyarı Dersim’de doğar ve belli bir yaşa kadar Dersim kültürüyle büyür. Daha sonra ekonomik sıkıntılardan kaynaklı Avrupa'ya geçer. Avrupa'da özgürlük mücadelesiyle tanışır ve yönünü dağlara verir.

ÖZGÜR YAŞAM FELSEFESİNDE NETLEŞMİŞTİ

Dağlarla buluşmayı özüne dönüş olarak ele alan gerilla Roza’nın asil duruşu, mütevaziliği, melek saflığı, yüreğindeki güzellik yoldaşları tarafından şu şekilde anlatılır.

Duran Kalkan: Roza arkadaş hep güler yüzlüydü. Uzun boylu güçlü bir yapıya sahipti. Avrupa'dan katılmıştı o ortamdan da bir şeyler almıştı fakat Dersimli olmayı Dersim'in tarihten gelen özgür kadın gerçeğini unutmamıştı. Belli bir bilinç düzeyi ile özgürlük hareketine katıldı. Özellikle 1999 uluslararası komploya karşı mücadelede Zilan çizgisinde öncü, fedai militan olarak katıldı.

Bu temelde Özel Kuvvet çalışmalarında yer aldı. Uzun süre eğitim gördü. İdeolojik, teorik, askeri, teknik eğitim gördü. Birçok eğitim kurumunda uzun süre eğitim verdi. Hem ideolojik-teorik, hem de askeri-teknik eğitim verdi. İlkeli bir insandı önemli ölçüde ideolojik teorik birikimi vardı. Özgür yaşam felsefesinde netleşmiş, somutlaşmıştı. Saygılıydı, sevgi doluydu, ilkeli, ölçülüydü. Olduğu ortamda disiplin, düzen yaratıyordu. Güçlü bir savaşçıydı. İyi bir suikastçıydı ve suikast özelliklerine hakimdi. Birçok arkadaşa eğitim verdi, yüzlerce militanı eğitti. Büyük bir tecrübe birikim ortaya çıkardı.

MUNZUR GİBİ AKAN BİR DURUŞU VARDI

Seyitxan Dersim: Her şeyin kendine has nadide eserleri olur. Meşhur olan, öne çıkan eserleri olur. Bir bahçede belki yüzlerce çeşit çiçek vardır. Ama çiçek çeşitleri arasında farklı olan kendine has özellikleri ile rengini veren bazı belirgin çiçekler vardır. Roza arkadaşın da gerilla yapımız içinde has, numune diyebileceğimiz kişiliği vardı. Bu yürüyen, yaşayan iyilik perisi, mutluluk meleği yaşam dolu bir arkadaştı. Cana yakınlığı, samimiyeti, gözlerindeki parıltı, yüzünden eksik olmayan tebessümüyle tüm arkadaşların aradığı bir insandı.

Hassas, ince yaklaşımlarıyla tıpkı Munzur gibi akan bir duruşu vardı. Roza arkadaşla 2003'ten sonra tanıştım fakat, ondan önce Roza arkadaşın yaşadığı köy, yaşamış olduğu çevre ve ailesini tanıma, bilgi alma durumumuz vardı. Dersim’in Çemişgezek kırsalında Eynik, Hadişer çevresinde, köy çevrelerinde emekçi, yurtsever, değerli bir ailenin çocuğu olarak Dersim kültürü, Alevilik kültürü, inancıyla, şekillenmiş bir arkadaştı. Hem Kurmanci hem Kırmançkiyi yani dilini unutmayan, kültürünü unutmayan yerelin gelenek ve göreneklerini unutmayan bir örnekti.

İNSANLIK DEĞERLERİNE BAĞLIYDI

Arjin Dersim: Roza arkadaşı tanımlamakta insan zorlanıyor. İç güzelliği, dış güzelliğiyle bütünleşmişti, bir uyum içindeydi. Böyle özellikleri az insanda görebilirsin. Çok mülayim, mütevazi, insanlık değerlerine bağlı, melek düzeyinde yaşayan bir arkadaştı. Melek dediğim zaman pasiflik anlamında belirtmiyorum, temiz olma, kendini koruma, sadelik, dürüstlük anlamında belirtiyorum. Her işe büyük bir güven, coşkuyla katılırdı o yüzden melek gibiydi. Özündeki güzellik, sadelik, temiz, dürüst, ahlaki ve politik, PKK içerisinde Önderlik ideolojisiyle, felsefesiyle daha bir bilinçlendirdi daha yükseltti.

Dersim’in özünde olan direniş kültürü, Alevi kültürü, doğaya olan yaklaşımı, kadına olan yaklaşımı, boyun eğmeyen kadın özellikleri Roza arkadaşın kişiliğinde belirgindi. Yine Önderliği anlamada, takip etmede belli bir düzeyi vardı. Önderliği okuyordu, takip ediyordu. Özellikle Önderliğin kadın hareketine verdiği misyonu anlamak istiyordu. Roza arkadaş hakiki Dersimli, hakiki yurtseverdi. Aynı zamanda Dersim kültürünü, Alevi kültürünü kişiliğinde temsil ediyordu.