Anneler işgal saldırılarına karşı yürüdü

Anneler Günü dolayısıyla İstanbul ve Mersin’de bir araya gelen kadınlar, “Devlet ne kadar önümüze engel koymaya çalışsa da direneceğiz” vurgusu yaparak, Türk devletinin KDP işbirliği ile işgal saldırılarına karşı yürüyüş gerçekleştirdi.

İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (MATUHAYDER) ve Anadolu Yakınlarını Kaybedenler Derneği (ANYAKAYDER), öncülüğünde Anneler Günü dolayısıyla Sancaktepe'de bulunan bir restoranda şölen gerçekleştirildi. Şölene İzmir'den gelen Anneler,  İzmir ve İstanbul'da Adalet Nöbeti'ne katılan  tutsak yakınları, Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz,  Silopi’de  katledilen  Seve Demir’in annesi Sakine Demir, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Roboski aileleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Şölenin gerçekleştiği alana “Heta ku em rojên azad ava bikin em ê tekoşîna xwe bîdomînin” pankartı açılırken, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Girtiyên azadî rumete me ne”, “Aşitiyek bi rûmet”, “Bimre xiyanet” ve “Bijî berxwedana rûmete” dövizleri taşındı. Şölen alanını dolduran kadınlar sık sık “Bijî berxwedana zindana”, “Jin jiyan azadî”, “Anneler savaş istemiyor” sloganları attı.

Şölen, “Çerxa Şoreşê” marşı eşliğinde özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı.

‘ANNELER OLARAK DİRENECEĞİZ’

Şölende konuşan Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz, bütün annelerin Anneler Günü’nü kutlayarak sözlerine başladı. Annelerin her alanda mücadele ettiklerine dikkat çeken Fehime, “Devlet ne kadar önümüze engel koymaya çalışsa da biz direneceğiz. Ve boyun eğmeyeceğiz. Bizler anne olarak sonuna kadar direneceğiz” şeklinde konuştu.  

‘BARZANİ KÜRT ÇOCUKLARINI ÖLDÜRÜYOR’

Ardından söz alan İzmir Barış Annesi İnisiyatifi Sözcüsü Behiye Yalçın, Kürt anneleri için Anneler Günü’nün de yasak olduğunu ve annelere sadece acının reva görüldüğüne dikkat çekti. Behiye, “Kürt anneleri de dünyadaki bütün anneler gibi çocuklarını, ölmesi ve öldürmesi için dünyaya getirmiyor ama çocuklarımızın rahat bir şekilde yaşamalarına bile izin vermiyorlar. Ukrayna- Rusya savaşı için bütün dünya sesini çıkarken Kürt halkı için kulak tıkıyorlar. Barzani Kürt çocuklarını öldürüyor. Barzani bu savaşı şekillendiriyor. Sadece bizim çocuklarımız ölmüyor, Türk, Arap çocukları da ölüyor. Biz Barış Anneleri olarak ne olursa olsun bu zulmün karşısında durup mücadele edeceğiz” diye konuştu. 

BARZANİ’YE: UTANMIYOR MUSUN?

İstanbul ‘da devam eden “Adalet Nöbeti” eylemcilerinden tutan tutsak annesi Fince Akman, Kürt halkının baskılar ve tutsak edilerek bitmeyeceğini vurguladı.  Fince “Çocuklarımıza cezaevlerinde işkence uygulayıp öldürüyorlar. Biz de bunun için ‘Adalet Nöbeti’ başlattık. Düşman her fırsatta bize saldırıyor ve gözaltına alıyor. Ama bize ne kadar baskı uygulansa da nöbetlerimizden vazgeçmiyoruz. Sizden korkmuyoruz ve boyun eğmiyoruz. Bizler tutsak olan çocuklarımızın ve şehitlerimizin arkasında duracağız” diye konuştu.  Daha sonra katledilen kadınları hatırlatarak, “Torunlarımın adını Deniz, Zilan, Arin, Solin koydum” dedi. Fince,  AKP ve KDP işbirliğiyle yürütülen saldırılara dikkat çeken Fince “Türk devleti ile beraber hareket etmeye utanmıyor musun?” diye sordu.

Mezopotamya Kültür Merkezi sanatçısı Dengbêj Xalide de stranlarını seslendirerek şölene eşlik etti. Anneler zılgıt ve alkışlarla karşıladı.

SAVAŞA HAYIR YÜRÜYÜŞÜ  

Söylenen stranların ardından kadınlar, şölen alanından “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Bijî berxwedana zindana”, “Jin jiyan azadî”, “Berxwedan jiyan e” sloganları ile Yakacık E5 yolunda yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca sık sık alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde saldırın durdurulması için çağrıda bulunuldu.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise yürüyüşün sonunda kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Ayşe, “Yürütülen savaş bizim savaşımız değil. Bu savaş AKP-MHP ittifakının savaşı. Bu savaşla Kürt ve Türk çocuklarını katlediyorlar. Gelen her cenazenin sorumlusu AKP-MHP’dir. Bundan dolayı Türkiye'deki bütün kadınlara sesleniyoruz, gelin hep beraber bu kirli savaşın karşısında duralım.  Birlikte durduralım ve mücadelemizi büyütelim” ifadelerini kullandı.  

Şölen, kadınların coşkulu zılgıtları, sloganları ve alkışları ile sona erdi.

 MERSİN

Mersin Barış Anneleri, Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAY DER), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Anneler Günü kapsamında etkinlik gerçekleştirdi. Özgür Çocuk Parkı’nda toplanan kadınlar sık sık “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “ Jin Jiyan, azadî” sloganları attı. “Zaman tecridi kırma kadını özgürleştirme zamanıdır” pankartı açan kadınlar, “Bimre xiyanet”, “Hune me qir bikin xweli li sere we be” ve “Bijî berxwedana dayîkan” dövizleri taşındı. Açıklamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ile İl ve İlçe yöneticileri katıldı. 

Adana Barış Anneleri’nden Şemse Bağdu, Türk devleti ve KDP’nin işgal saldırılarına tepki göstererek “Bugün yüreğimiz yanıyor bu kirli savaş dursun. Yeter artık” diye konuştu. 

Kitle daha sonra slogan ve zılgıtlarla Özgür Çocuk Parkı’ndan HDP İl Örgütü’ne yürüyüş yaptı. 

İl Örgütü’nde Barış Anneleri ve beyaz tülbentli annelerin savaş karşıtı mücadelelerini konu alan sinevizyon gösteriminin ardından dengbej dinletisi yapıldı.