Avrupa’da 8 Mart feminist grevleriyle haksızlıklara ‘dur’ denilecek

Avrupa’nın birçok ülkesinde kadınlar, erkekler lehine maruz kaldıkları haksızlıklara karşı bu 8 Mart’ta da greve gidiyorlar.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken, kadın-erkek arasında yaşamın her alanında olduğu gibi çalışma dünyasında yaşanan eşitsizliklere karşı direniş çağrıları yükseliyor.

Fransa, Almanya ve Belçika başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde sendikalar ve feminist kadın hareketlerinin çağrılarıyla greve gidilecek. Grevlerde özellikle son bir yıldır salgın ortamında giderek ağırlaşan çalışma koşulları ve kadınlar aleyhine eşitsizliklerin artmasına karşı durulacak.

Almanya’nın birçok büyük şehrindeki eylemlerde sağlık, eğitim, bakım ve daha birçok sektörde çoğunlukta olan kadınların halen ücret eşitliğini yakalayamamış olmaları protesto edilecek.

FRANSA’DA KADINA ŞİDDET DE PROTESTO EDİLECEK

Fransa’da bu yılki 8 Mart ‘feminist kadın grevleri’ kapsamında onlarca feminist derneğin çağrısıyla eylemler düzenlenecek. Bir yandan salgın nedeniyle kadınların çalışma ve aile yaşamlarında giderek daha fazla ezilmelerine dikkat çekilecek eylemlerde, son dönemlerde aile içi cinsel istismarlar (ensest) ile işyerleri ve üniversitelerde kadınlara yönelik cinsiyetçi saldırılara karşı durulacak. 

‘Feminist Grev’ eylemlerine 30’u aşkın kadın derneğinin yanı sıra UNEF adlı üniversite öğrencileri derneği ile CGT, FSU ve Solidaires gibi birçok sendika da destek sunuyor. Eylemlere ilişkin konuşan CGT üyelerinden Mireille Stivala, 8 Mart’ın ‘haklar için levye’ görevi görmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sendikalar, birçok sektörde kadınlar ile erkekler arasındaki ücret farkının yüzde 25’lere kadar çıktığına dikkat çekerken, bunun teorik olarak kadınların her gün saat 17.00 yerine 15.40’da işlerini bırakmaları gerektiği anlamına geldiğini vurguluyorlar.

Öte yandan başkent Paris’teki ‘Feminist Grev’ eylemleri kapsamında ülkedeki kağıtsız kadınların oturum hakları da talep edilecek.

BELÇİKA’DA ÜÇÜNCÜ KEZ FEMİNİST GREVE GİDİLİYOR

Covid-19 salgınıyla kadınların oransal olarak daha yoğunluklu çalıştıkları sağlık, eğitim ve bakım hizmetleri gibi sektörlerdeki çalışma şartları ve eşitsizlikler protesto edilecek.

‘Collecti.e.f 8 Mars’ adlı inisiyatifin çağrısıyla düzenlenecek eylemlerde salgın önlemlerinden en çok etkilenenlerin kadınlar olduğuna vurgu yapılacak. İnisiyatifin açıklamasında, salgın önlemlerinin ‘cinsiyetçi’, ‘ırkçı’ ve ‘sınıfsal olarak ayrıştırıcı’ mantıkla ele alındığı savunuluyor.