TJK-E 3 Ağustos'ta alanlara çağırdı

Avrupa'daki Kürtler ve dostları, Şengal'e dönük tehdit ve saldırılara karşı 3 Ağustos'ta alanlara çıkacak.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), 'Özgür ve Özerk Şengal için Direnişi Büyütelim' şiarıyla düzenlenecek eylemlerin takvimini açıkladı.

Yazılı açıklama yapan TJK-E, "Şengal katliamının 8. yılında Êzidî halkımızın 74. Ferman olarak tanımladığı bu katliamda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, soykırım karşısında direnen, mücadele eden, öz savunmasını ve demokratik örgütlenmesini geliştiren Şengal’in yiğit kadın ve erkeklerini selamlıyoruz" dedi.

'GERİLLA, TARİHİ TERSİNE ÇEVİRDİ'

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Ortadoğu'nun en kadim tarihine, din ve kültürüne sahip Şengal’e 3 Ağustos 2014’te DAİŞ büyük bir soykırım saldırısı başlattı. Bu saldırı sonucunda binlerce Êzidî Kürt katledilirken, binlerce Êzidî kadın kaçırılmıştır. Hâlâ binlerce kadının akıbeti bilinmemektedir. Çok bilinçli bir şekilde gerçekleştirilen bu kadın kırımı ile esasen bütün toplum kırımdan geçirilmek, kadın üzerinden Êzidî toplumunun inancı, kültürü, toplumsallığı ve kolektif belleği yok edilmek istenmiştir. Bu soykırım saldırıları karşısında Êzidîleri korumakla yükümlü olan güçler sorumluluklarını yerine getirmemiştir. KDP Şengal’den kaçarak Êzidî halkını soykırım ile karşı karşıya bırakmış, tarihin sayfalarına utanç ile geçmiştir.
Ancak 12 kişilik gerilla grubu Şengal’e hareket ederek büyük bir kahramanlık ile tarihi tersine çevirmiş, Êzidî soykırımının önüne geçmiştir. 74. Ferman PKK öncülüğünde savaşan çağdaş Derweşler ve onikiler öncülüğünde yürütülen öz savunma savaşımı ile durdurulmuştur. Bu temelde Êzidî halkımız Şengal topraklarında kalmayı ve varlığını sürdürmeyi başarmış, kadınlar öncülüğünde Şengal’de öz savunma temelinde özgür ve özerk bir yaşam inşa edilmiştir.

Ancak bugün faşist Türk devleti ve ihanet çetesi KDP’nin Şengal’e dönük işgal ve soykırım planları devam etmektedir. 9 Ekim 2020 antlaşması ile bu planlarını her ne kadar hayata geçirmek istemiş olsalar da başta Êzidî anaların direnişi olmak üzere Şengal halkının direnişi, bu kirli ve ahlaksız planları boşa çıkarmıştır. Ancak Şengal’e dönük tehdit ve tehlikeler bugün de devam etmektedir. Bu saldırılara karşı başta Kürt kadınları olmak üzere Kürt halkı direnişi büyütecek, işgal ve soykırıma asla izin vermeyecektir.

3 Ağustos 2014 gibi bir vahşeti ve katliamı yaşayan Êzidî kadınlarına ve toplumuna karşı insanlık olarak da sorumluluklarımız ve görevlerimiz vardır. 8. yılında hâlâ işgal ve soykırım tehdidi ile karşı karşıya olan Êzidî toplumu için uluslararası kurumlar ve kamuoyu acilen harekete geçmeli ve somut adımlar atmalıdır. Bunun için;

*Şengal'de yaşanan bu katliam tüm dünyada 'Êzidî soykırımı' ve 'Kadın Kırım Günü' olarak kabul edilmelidir.
*Onlarca katliam yaşamış Êzidî  toplumunun yeni soykırımlara uğramaması için Şengal’in statüsü tanınmalı, özerkliği kabul edilmeli ve desteklenmelidir.

*Başta kadın hareketleri ve örgütleri olmak üzere tüm demokratik ve ilerici güçler DAİŞ’in elindeki Êzidî kadın esirlerin kurtarılması için çalışmalı, bunun takipçisi olmalıdır.
*Uluslararası kurumlar ve demokratik güçler Êzidî toplumuna yapılan tüm dayatmaların karşısında durarak, Êzidî toplumunun iradesini esas almalı, öz savunması ve öz yönetimini tanımalıdır.
*Êzidî toplumunun kendi topraklarına yani Şengal’e dönmelerinin koşulları oluşturulmalıdır.

'ŞENGAL'E SAHİP ÇIKMANIN ZAMANI'

Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleştirilen yüzyılın bu utancını bir kez daha kınıyoruz. Mam Zeki Şengali, Berivan Şengali, Zerdeşt Şengal ve Agit Civyan’ın özlemi olan özgür ve özerk Êzidxan’ı mutlaka gerçekleştirme iddia ve sözümüzü yineliyoruz. Bizler bu kadim topraklarda yaşanan insanlık trajedisini, kadınların yaşadığı acıları unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız da! Bugün Şengal’e sahip çıkmanın zamanıdır. Başta Kürt kadınları, Kürt halkı olmak üzere tüm demokratik kamuoyunu, kadın hareketlerini Şengal’in iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Bu temelde TJK-E ve SMJE öncülüğünde 3 Ağustos’ta Avrupa’nın birçok merkezinde 'Özgür ve Özerk Şengal için Direnişi Büyütelim' şiarı ile yapılacak eylemlere başta kadınlar olmak üzere tüm halkımızı ve dostlarımızı en güçlü şekilde katılmaya çağırıyoruz."

EYLEMLERİN YER VE SAATLERİ

Eylemlere ilişkin planlama ise şöyle açıklandı:

"Almanya
Berlin
Saat: 18:00
Adres: Brandenburger tor

Hannover
Saat: 17:00
Adres: HBF

Bremen
Saat: 16:00
Adres: Parlamento önü

Kiel
Saat: 15:00
Adres: Europa platz

Hamburg
Saat: 16:00
Adres: Jungfernsteig

Frankfurt
Saat: 18:00
Adres: Ni Una Memos Platz

Darmstadt
Saat: 18:00
Adres: Luisen platz

Mannheim
Saat: 18:00
Adres: Paradeplatz

Saarbrücken
Saat: 18:30
Adres: Europa Galerie

Köln
Saat: 10:00
Adres: Domplatz

Wesel
Saat: 16:00
Adres: Am Berliner Tor

Essen
Saat: 19:30
Adres: Admut-Körner-Platz

Dortmund
Saat: 18:30
Adres: Kampstr

Bielefeld
Saat: 17:00
Adres: HBF

Stuttgart
Saat: 18:00
Adres: Schlossplatz

Celle
Saat:12:00
Adres: Poststr

Achim
Saat: 17:00
Adres: Am Markplatz

İsviçre
Basel
Saat:18:30
Adres: Schlifflande Rheinbrücke

Bern
Saat: 18:00
Adres: Bern Bahnhof Önü

Aarau
Saat: 18:00
Adres: Bahnhof Önü

Luzern
Saat: 18:00
Adres: Bahnhof Önü

Cenevre
Saat:13:00
Adres: BM Ofisi Önü

Fransa-Paris
Saat: 18:00
Adres: Republique Meydanı

İsveç-Stockholm
Saat: 16:30
Adres: Soltorget

Danimarka-Kopenhag
Saat:17:00
Adres: Nytorv Platz

Norveç-Oslo
Saat:11:00
Adres: Eidsvolls Plass

Belçika-Liege
Saat: 15:00
Adres: Gare Guillemins Önü

Avusturya-Viyana
Saat: 17:00
Adres: Stephansplatz

Kıbrıs-Limasol
Saat: 19:00
Adres: Navenda-Çanda-Kurda(Teofilos)."