Başaran: İktidarın kadınlar nezdinde bir hükmü kalmadı

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Mor Seferberlik” programının Mardin'deki finalinde yaptığı konuşmada, AKP-MHP iktidarının meşruiyetini yitirdiğini belirterek, “Kadınlar nezdinde bir hükümleri kalmadı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genç Kadın Meclisi tarafından başlatılan “Mor Seferberlik” programının finali Mardin’de gerçekleşti.

Aralarında HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ’ın da olduğu çok sayıda kadın programa katıldı.

Etkinlikte şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.  Parti Sözcüsü Günay, AKP iktidarının özellikle genç kadınlara saldırarak yıldırmaya çalıştığına dikkat çekti.

Günay, “Bu coşku ile iktidara karşı, faşizme karşı örgütlü gençler, HDP’li gençler her yerde mücadele edecekler. Bizler burada sizden aldığımız moralle, coşku ile Newroz'u da karşılayacağız” dedi.

 

Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Başaran ise, AKP-MHP iktidarı için “erkek iktidarı” dedi. Başaran, iktidarın yeni inşasının önündeki en büyük engellin kadınların mücadelesi olduğuna vurgu yaptı.

Başaran, “8 Mart’ta alanlarda olduğu için, 25 Kasım’larda mücadele ettiği için, devletin erkek egemen sitemine, kadın düşmanı politikalarına karşı mücadeleyi büyüttüğümüz için her gün hedef halindeyiz. En fazla da genç kadınlar. HDP Kadın Meclisimizin yürüttüğü bütün siyasi faaliyetleri karşısında tehditler ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Kaçırmalar ile, gözaltılar ile bir sindirme politikası ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz” dedi.

Baran,  “Ama bir bildiğimiz daha var. İktidarın da bildiğini çok iyi biliyoruz. İktidar gücünden saldırmıyor. İktidar meşruluğundan saldırmıyor. İktidar bu politikanın sonuç alacağını bildiğinden saldırmıyor. İktidar bugün güçsüzlüğünden, kadınlardan, en fazla da genç kadınlardan korktuğu için saldırıyor. Genç kadınlar bugün burada Mardin’de bir kez daha bu politikalara karşı diz çökmeyeceklerini en yüksek sesle dile getirdiler” diye ekledi.

Başaran, iktidarın gücünün “elindeki zor aygıtından başka bir şey olmadığını” belirterek, “İktidar meşruluğunu, toplumsal karşılığını kaybetti. Kadınlar nezdinde bir hükümleri kalmadı. Tek varlıkları şiddet. Bu şiddeti de biz boşa çıkaracağız. Çünkü biz genç başladık, genç başaracağız” şeklinde konuştu.

Başaran, “O kadar yakınız ki başarıya elimizi uzatsak ulaşacak kadar yakınız, gözümüzü diktiğimiz anda görecek kadar yakınız başarıya. Bu 8 Mart’ta da bunun adımlarından birini daha atacağız alanlarda meydanlarda. Kadınların direngen halini alanlardan bir kez daha göstereceğiz” ifadelerini kullandı.  

Milletvekili Dersim Dağ ise örgütlenmelerini büyüttüklerini belirttikten sonra, Kürt kadınlarının halkların özgürlüğü için mücadele ettiğinin altını çizdi.  Dağ katledilen kadınlara, özgürlük mücadelesi veren kadınlara mücadelelerinin zaferle sonuçlandırılacağının sözünü verdiklerini kaydetti.