Başaran: Asla geri adım atmayacağız

HDP Batman Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, AKP-MHP iktidarının kadınlara yönelik saldırılarına tepki göstererek, “Büyük emeklerle elde ettiğimiz kazanımlardan geri adım atmayacağız” dedi.

Rosa Kadın Derneği, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Kadın Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Komisyonu, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (MEBYA-DER) katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

HDP Batman Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran toplantıda

gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TÜRKİYE’DE ‘NORMAL’ BİR ŞEY KALMADI

Başaran, “Türkiye’de son günlerde yeni normal tartışmaları yapılıyor” diyerek konuşmasına başlarken, “Türkiye'de uzun süredir normal diye bir şey kalmadı. Maalesef 7 Haziran'dan bu yana iktidarın yürüttüğü savaş ve toplumu zapturapt altına alma siyaseti her geçen gün biraz daha genişletiliyor” şeklinde konuştu.

Başaran, şunları ekledi: “Yeni normal inşa etme süreci AKP açısından Türkiye’de demokrasinin ortadan kaldırıldığı, demokrasinin bir adada sadece bir anıt haline getirildiği; kadınların her gün katledilmesine rağmen kadın katliamlarında geriye düşüşün olduğu ifade edilerek bunun normalleştirildiği; bekçiler, polisler, askerler eliyle toplumun halkın her gün göz önünde kameralar önünde işkenceyle yüzyüze bırakıldığı; siyaset yürütenlerin, demokratik siyasette ısrar edenlerin cezaevlerinde tutularak ölüme terk edildiği bir dönem. Ve bu ifade ettikleri yeni normalin en son adımı da Diyarbakır'da geçen hafta birçoğu kadınlardan oluşan 18 kişinin gözaltına alınmasıyla ortaya çıktı.”

KADINLAR TERÖRİZE DİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Kadın derneklerinde yapılan çalışmaların terörize edilmye çalışıldığına vurgu yapan Başaran, “Bu 18 arkadaşımızın büyük çoğunluğu kadınlardı, TJA aktivistleriydi, Rosa Kadın Derneği’nin yöneticileri ve başkanlarıydı (...) Gözaltına alınan 12 kişiden 9’u kadındı ve 12 arkadaşımız hukuksuz bir şekilde tutuklandı. İktidar yine manipülasyonlarla bu dosyayı terörize etmeye, kadın mücadelesini, dernekte yapılan çalışmaları terörize etmeye çalıştı” diye vurguladı.

Kadın aktivistler gözaltına alınarak kadın mücadelesinin yargılandığı tepkisinde bulunan Başaran, şöyle konuştu: “Ve biz biliyoruz ki bir taraftan iktidar kadın mücadelesini yargılamaya çalışırken -ki bu yargılamaya çalışmaktan bir adım öteye gitmez, çünkü hiçbir güç ve iktidar kadın mücadelesini yargılayamaz, çünkü kadın mücadelesi bu ülkenin geleceği için verilen en önemli mücadelelerden biridir, hak mücadelesidir, kadınların özgürlük mücadelesidir ve bunu yargılamaya hiç kimsenin gücü olmaz- bir taraftan da aslında bir Rosa Kadın Derneğine yapılan saldırı ile kollektif kadın mücadelesini yargılamaya çalışıyor ve şiddetle yüz yüze kalan, erkek egemen zihniyetin yarattığı toplumda erkeğin şiddeti ile günbegün yüz yüze kalan, kendi yaşam mücadelesini veren kadınların mücadelesini de yargılamak istiyor. Çünkü Rosa Kadın Derneği’ne yapılan operasyonda onlarca kadının dosyasına el konulmuş, o dosyalar gizli olması gerekirken başvurucu kadınların hayatları tehlikeye atılmıştır.”

İktidarın failleri arayacağına “failler nerede” diyen kadınların peşine düştüğünü ifade eden Başaran, iktidarın kadın katliamlarına ve şiddet vakalarına karşı kadınlara destek olmak ve alternatif yaratmak için çalışan Rosa Kadın Derneği’ne saldırı gerçekleştirdiğini kaydetti.

BU SALDIRI TÜM KADINLARADIR

Başaran, “Bu saldırı sadece Kürt kadın mücadelesine bir saldırı değil. Bu saldırı sorulan sorulardan da çok net şekilde ortadaki topyekün Türkiye ve dünya kadın mücadelesine bir saldırıdır. O yüzden kadınlar günlerdir yasak olmasına rağmen, mücadelemizi yargılayamazsınız diye ses yükseltiyorlar” şeklinde konuştu.

Başaran kazanımlardan asla geri adım atmayacaklarını vurguladı: “Bu geldiğimiz aşama iktidarın erkeklerin lütufları ile olmadı. Büyük emeklerle elde ettiğimiz kazanımlardan geri adım atmayacağız. Elde ettiğimiz kazanımların gasp edilmesine izin vermeyeceğiz.”

“Bugün saldırı HDP’ye değil, Kürt kadınlarına değil bütün kadınlara yapılmış bir saldırıdır” diyen Başaran, şunları ifade etti: “Politik kimlikleri bir yana bırakılan AKP’lisinden CHP’lisine MHP’lisinden İYİ Partilisine bütün kadınlara yönelik, kadın mücadelesine yönelik saldırılara karşı hep beraber tek ses olalım ve bu erkek egemen zihniyeti tarihe hep beraber gömelim. Kazanımlarımızı hep beraber savunalım, geleceğimizi hep beraber örelim. Bu erkek dünyası yaratma, yeni normali erkekleştirme çabasına karşı yeni normali kadın dünyasına çevirelim diyorum.”