Batman ve İzmirli kadınlar: Erdoğan, kadına katliamın önünü açtı

Türk devletinin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini Batman ve İzmir'de protesto eden kadınlar, "Erdoğan şiddet ve katliamın önünü açtı" dedi.

Batman’da Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri, AKP-MHP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto etti.

 HDP il binası önünde yapılan eylemde, “İstanbul Sözleşmesi bizim” yazılı pankart açılırken, “Tekoşîna jinê li her derî ye”, “Peymana Stenbolê bidin jiyandin” ve “ Kadın mücadelemizden vazgeçmiyoruz” yazılı dövizler taşındı. Burada konuşan TJA Batman Sözcüsü Gülistan Sönük, sözleşmenin ağır bedeller sonucu elde edilen bir kadın kazanımı olduğunu belirterek, bu kazanıma gece yarısı tekçi erkek zihniyeti tarafından saldırıldığını söyledi.

'KAZANIMIMIZI SAVUNACAĞIZ'

Bir günde 6 kadının katledildiği bir dönemden geçtiklerini vurgulayan Sönük, kadınlara dönük şiddet ve katliama son vermesi gereken Cumhurbaşkanın aldığı kararlarla kadınlara dönük şiddet ve katliamın önünü açtığını belirti.
Kadın kazanımlarına dönük yoğun bir saldırının olduğunu, bunun iktidar eliyle yapıldığını söyleyen Sönük, “Kadın kazanımlarına dönük saldırılara cevap vereceğiz. İrademizin yok sayılmasına izin vermeyeceğiz. Nasıl ki kazanmak için bedel vermişsek, savunmak için de bedel vereceğiz” dedi.
Türkiye siyasetinde gelişen olayların birbirinden bağımsız olmadığını kaydeden Sönük, “İmralı’da 22 yıldır devam eden tecrit, sözleşmenin iptal edilmesi ve yürütülen kirli savaş, bunların hepsi birbiri ile bağlantılı. Kadınlar olarak tecridi kıracağız, faşizmi yıkacağız, sözleşmeyi hayata geçireceğiz. Uluslararası hukuka aykırı bir şekilde sözleşmenin feshedilmesine karşın gereken adımları atacağız. Bu Haklarımızı sokakta kazandık, sokakta koruyacağız” diye konuştu.
Eylem, zılgıt ve alkışlar eşliğinde atılan “Jin Jiyan Azadî” sloganları eşliğinde son buldu.


İZMİR

İstanbul Sözleşmesi İzmir Kampanya Grubu da sözleşmeden geri çekilen iktidarı protesto etti.
Cumhurbaşkanlığı imzasıyla yayımlanan kararnamenin yer aldığı pankartı açan kadınlar, pankarta oje ve rujlarla "hükümsüzdür, tanımıyoruz" yazdı. Ardından kadınlar hep birlikte bu kararnameyi yırtıp attı.
Erkekler tarafından katledilen kadınların isimleri tek tek okunarak, hep bir ağızdan "burada" denildi. Öte yandan "Katilleri koruyan katildir" dövizin alana “ Halkı kin ve düşmanlığa sevk edeceği” gerekçesiyle alınmamasına karşın kadınlar, “Katilleri koruyan katildir” sloganlarıyla cevap verdi.
Kampanya Grubu adına açıklamayı Rozana Urkun ile Zehra Akbıyık okudu.
Kadın düşmanı iktidarın sözleşmeyi “beka pazarlığı” konusu ettiği belirtilerek, "Hayatlarımız patriyarkanın propaganda malzemesi, ya da cemaatlerin pazarlık konusu değildir. Tam da bu yüzden, erkekler arası bir pazarlığın sonucu olarak gördüğümüz, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını tanımıyor, kabul etmiyoruz" denildi.
Kadınlar, karar geri çekilene, sözleşme uygulanana kadar sokaklarda mücadele etmekten geri adım atmayacaklarını söyledi.
Eylem "Yaşasın kadın mücadelesi" sloganıyla son buldu.