Belçika'da kadınların yüzde 95'i sokaklarda güvende hissetmiyor

Belçika'da yapılan bir ankete göre, kadınların yüzde 95’i kendilerini sokakta güvende hissetmiyor.

Kadınların sokaklarda kendilerini güvende hissetme konusundaki endişeleri, alarm zillerini çaldırdı.

Right to Be ve L'Oréal Paris'in öncülüğünde gerçekleşen uluslararası Sokak Tacizine Karşı Ayağa Kalk girişimi tarafından cuma günü yayınlanan ankete göre, Belçika sokaklarında kadınların yüzde 95'i bazen kendilerini tehlikede hissettiğini belirtiyor.

Ankete katılan kadınların beşte biri, başkent Brüksel'de ise üçte biri sokakta takip edildiğini ifade ediyor.

Touche Pas À Ma Pote derneği ile işbirliği içinde yürütülen inisiyatifin kurucusu Bea Ercolini, "Herkesin korkmadan özgürce hareket etme hakkı vardır" diyerek kadınların güvenliğini savunuyor.

Belçika genelinde kadınların yüzde 15'i kamusal alanlarda kendilerini nadiren güvende hissediyor ya da hiç güvende hissetmiyor.

Fransızca dilli Valon'da bu oran yüzde 23'e çıkıyor. Ankete göre, kadınların yüzde 83'ü Belçika sokaklarında tacize uğradığını, yüzde 80'i ise bu tür olaylara şahit olduğunu söylüyor. Valon'da sözlü şiddet ve taciz neredeyse her dört kadından birini etkiliyor.

Ankete göre, sokak tacizinden kaçmak için kadınların yüzde 90'ı davranışlarını değiştiriyor. Bu durum 34 yaşın altındaki kadınlarda yüzde 97'ye kadar çıkıyor. Ankete katılan kadınların çoğu, belirli yer ve zamanlardan kaçınma, başka ulaşım araçlarını kullanma, giyim tarzlarını uyarlamak, telefonda biriyle konuşmak veya daha hızlı yürümek gibi önlemler aldıklarını belirtiyor.

Sokak tacizine tanık olan kadınların harekete geçme olasılığı, Flaman Bölgesi'nde yüzde 67, Valon Bölgesi'nde yüzde 53 ve Brüksel'de yüzde 50 olarak belirlendi. Bu düşük oranın nedeni ise, kadınların kendi güvenliklerinden duydukları korku olarak açıklandı.

Belçika'da kadınlar, resmi kurumlardan daha fazla eylem bekliyor. Ankete katılan kadınların yüzde 90'ından fazlası polis ve yetkililerin soruna daha fazla ilgi göstermesini ve daha sert yasal cezalar uygulamasını talep ediyor. Touche Pas À Ma Pote ve L'Oréal Paris, sokak tacizi mağdurlarına ve tanıklarına yönelik "Sokak Tacizine Karşı Ayağa Kalk" adlı ücretsiz bir çevrimiçi eğitim kursu sunuyor.