Beyrût'taki kongrede Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için çağrı

Uluslararası Kadın Hareketleri Deneyimleri Kongresi'nin üçüncü oturumunda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadeleyi büyütme mesajı verildi.

İkinci gününde devam eden Uluslararası Kadın Hareketleri Deneyimleri Kongresi’nin “Kadın yoldaşı aydın Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğü yolculuğun hakkındaki görüşleri” başlıklı üçüncü oturumu Araştırmacı Dr. Mey Eclan tarafından yönetildi.

Oturumda söz hakkı alan Jineoloji Aktivisti Rojiyan Hisên, Kürt kadınlarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tezleri üzerinden kendini örgütlediğini ve kadın gelişiminde atılan her bir adımın Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesi üzerinden olduğunu vurguladı.

'TECRİDE KARŞI MÜCADELE YETERSİZ'

İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan'a yönelik yürütülen insanlık dışı uygulamalara ve hukuki duruma da dikkat çeken Özgürlük Avukatlar Derneği üyesi Avukat Rengîn Ergul ise umut haklarının tüm dünyada tanındığını ve bunun mahkûmların 20 yıl sonra serbest bırakılabileceği anlamına geldiğini hatırlattı.

Ancak “umut hakkının” Türkiye’de ihlal edildiğini belirten Rengîn Ergul, İmralı’daki tecrit sistemine karşı verilen mücadelenin yetersiz olduğunu ve bu mücadelenin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

“İmralı'daki işkence sistemini kırmak için ne tür çalışmalara ihtiyaç var?” başlıklı son oturum ise Abdullah Öcalan'ın Özgürlüğü İçin Nun İnisiyatifi Sözcüsü Sewsen Şoman tarafından yürütüldü. 24 yılı aşkın bir süredir İmralı’da rehin tutulan tutsaklara da dikkat çeken Sewsan Şoman, adanın askeri yasak bölge haline geldiğini vurguladı.

Dışarıyla ilişkisinin kesildiği ve 2 yılı aşkın bir süredir kendisinden haber alınamayan Abdullah Öcalan’ın aile ve avukatlarıyla olan görüşmesinin de engellendiğini hatırlatan Sewsen, İmralı’daki tutsakların sağlık ve güvenlik durumlarının net olmadığını kaydetti.

Son oturumda da Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için uygulanabilecek planların konuşulmasıyla sona erdi.