Bilgin: Leyla Güven büyük bir direniş içerisinde

Önceki gün tahliye edilen DTK Eşsözcüsü Zelal Bilgin, açlık grevini büyük bir direnişle sürdüren Leyla Güven'in tecrit devam ettikçe eylemini sonlandırmamaya kararlı olduğunu belirtti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Delegeler Eş Sözcüsü Zelal Bilgin, 9 Eylül 2018 günü Amed'de yapılan siyasi soykırım operasyonu sırasında 140 kişi ile birlikte gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne konulan Bilgin önceki gün avukatının itiraz etmesi sonucu ara kararla tahliye edildi. Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde DTK eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili olan Leyla Güven ile birlikte kalan Bilgin, açlık grevinde olan Güven'in sağlık durumuna ilişkin ANF'ye konuştu.

Güven'in 7 Kasım'da süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başladığını hatırlatan Bilgin, "Leyla Güven 23 gündür büyük bir direnişle eylemini sürdürüyor. Sayın Güven'in amacı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sonlandırılması çünkü herkes de çok iyi biliyor ki sayın Öcalan'a uygulanan tecrit devam ettikçe Ortadoğu'da kaos ve kriz giderek derinleşecek. Bu anlamda Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde büyük bir direniş sergileniyor. Güven ağır şartlar altında büyük bir irade ile direnişini sürdürüyor" diye konuştu.

GÜVEN'İN MESAJI: TECRİT DEVAM ETTİKÇE EYLEMİMİ SÜRDÜRECEĞİM

Güven'in sağlık durumunun şimdiye kadar iyi olduğunu ama artık süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin 20 günü aşmasından kaynaklı sağlığının olumsuz anlamda etkileneceğini söyleyen Bilgin, bu aşamadan sonra bazı hastalıkların baş göstereceğini vurguladı. Güven'in artık B1 vitamin ilaçlarını kullanması gerektiğini vurgulayan Bilgin sözlerini şöyle sürdürdü: "Güven'in B1 vitamin ilacı alması için cezaevi idaresine dilekçe yazdık. Fakat B1 ilaçları Türkiye'de bulunmadığı için cezaevi idaresi tarafından bize herhangi bir bilgi verilmedi. Cezaevi idaresinin ve cezaevi doktorunun B1 vitamin ilaçlarını temin etmek için şimdiye kadar bir çabaları da olmadı. Biz yurtdışından istesek bile cezaevi idaresi ilaçların içeri alınmasına müsaade etmiyor. Biran önce bu sorunun çözülmesi gerekiyor."

Leyla Güven'in yaptığı eylemle kadının iradesini bir kez daha ortaya koyduğunu kaydeden Bilgin, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Güven kadın mücadelesini ve Kürt siyasetinin direniş geleneğini esas alarak tarihi bir eylem başlattı. Kürt halkına ve tüm yoldaşlarına selam yollayan Leyla Güven, tecrit devam ettiği sürece eylemini sonlandırmayacağını belirtti. Güven, bu eylemin dışarıdan da desteklenmesi gerektiğini ve herkesin tecridi öncelikli gündem yapmalarını istedi."