Binler Sakine Cansız Festivali’nde buluştu

Direniş mesajlarının verildiği 10’uncu Sakine Cansız Kadın Festivali’nde, “Kadınların onurlu mücadelesi zaferi hak ediyor” denildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te 10 yıl önce katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız ile KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez anısına düzenlen kadın festivalinin 10'uncusu İsviçre'nin Zürih kentinde gerçekleştirildi.

Festivalin düzenlendiği Kasernenareal alanı Kurdistan ve dünya kadın mücadelesinin şehit öncülerinin posterleri ile donatıldı. "Jin Jiyan Azadî ile Kadın Devrimi’ne” şiarıyla  gerçekleştirilen festival, Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nde şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

SAKİNE CANSIZ DİRENİŞİN RENGİDİR

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) üyesi Özen Aytaç’ın açılış konuşmasını yaptığı festivalde hazırlanan mesaj, Kürtçe ve Almanca okudu. Mesajda Sakine Cansız’ın yaşamının hep kavgayla geçtiğine vurgu yapılarak, bu festivalin de Sakine Cansız’ın mücadelesini ve ruhunu temsil ettiği ifade edildi. Devamında, “Herkesin bildiği gibi bu festival kadınların direnişi ve bir halkın özgürlüğü adına yapılan bir festivaldir. Bu yüzden de ismi Sakine Cansız festivalidir. Onun savaşı, aynı zamanda kadının savaşıydı. Kadının özgürlüğü, halkların özgürlüğüdür. Sakine Cansız da bundan dolayı katledildi. Sakine Cansız bir tarihin kimliğidir. Sakine Cansız direnişimizin bir parçasıydı, sınırları tanımadı. Bu yolda yaşamını sürdürdü. Bu festivale Sakine Cansız’ın rengi, direnişi ve yoldaşlığının ruhu vardır. Ortadoğu’daki kadınların direnişinin rengidir. Cansız’ın yaşamı ve direnişi bir semboldür. Özgürlük ve hakların barışına inandı. Bizler de buna inanıyoruz.”

Mesajda, Türk devletinin saldırılarında katledilen Nagihan Akarsel, Evîn Goyî, Hevrîn Xelef, Jiyan Tolhildan, Yadê Eqîde, Yusra Derweş, Leyman Şiwêş gibi diğer öncü kadınlar da anılarak, verdikleri mücadeleye layık olma sözü verildi.  

KONCA: DAĞLARDAKİ DİRENİŞE LAYIK OLMALIYIZ

Ardından Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına Besime Konca bir konuşma yaptı. Festivale katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Besime Konca, işgalci Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırılarına karşı mücadeleyi yükseltmeleri gerektiğini söyledi. Konca “Biz Kürt kadınları olarak her alanda mücadeleyi yükseltmek zorundayız. Eğer Türk devleti kadın mücadelesinin öncü kadrolarını hedef alıyorsa burada kendi eksikliğimizi görmeliyiz. Savaş tünellerinde olağanüstü bir direniş var. Bizler o direnişe layık olmalıyız” dedi. 

ULUSAL BİRLİK VURGUSU

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik devam eden tecridi hatırlatan Konca, “Türk devletinin bu politikasına karşı etkili bir mücadele geliştirmeliyiz. Lozan’ın 100. yılındayız. Kurdistan’ı dört parçaya ayıran Lozan’a karşı yeni yüzyılda Kürtler artık ulusal birliğini sağlamalıdır. Bugün Sakine arkadaş adına düzenlenen festivalin 10.’sunu gerçekleştiriyoruz. Sakine bize bir direniş mirası bıraktı. Biz bu mirasa sahip çıkacağız Onlarda aldığımız mücadele bayrağını asla yere bırakmayacağız” dedi. 

KJK: ÖZGÜR KÜRT, ÖZGÜR KADIN STRATEJİMİZ BAŞARIYA ULAŞTI

KJK Koordinasyonu adına da festival için bir mesaj yollandı. KJK’nin mesajında, 25 yıldır Kürt kadın mücadelesine yönelik komploların sürdüğüne dikkat çekilerek, şunlar belirtildi: “Kapitalist sistem ömrünü uzatmak, Ortadoğu'yu işgal etmek ve dünyayı yeniden dizayn etmek için uluslararası bir komplo ile Kürt soykırımını hedef almıştır.  25 yıldır çeşitli şekillerde komployu gerçekleştirmeye çalışıyorlar.  Kürtlerin ve kadınların kimliğine, diline, iradesine, tarihine ve kazanımlarına yönelik saldırılar arttı ve artıyor.  Türk devletinin faşist rejimi, varlığını Kürt halkının yokluğu üzerine inşa etmeye çalışıyor.  Türk devletinin yüz yıldır uyguladığı soykırım politikalarının ilk hedefi Kürt kadınlarıdır.  Kadınlar üzerinde özel savaş, soykırım, asimilasyon ve işgal politikaları uygulamak istiyor. AKP-MHP faşist rejimi, bu politikaları etkin bir şekilde uygulamak için tüm imkanlarını seferber etmiştir” denildi.

KJK açıklamasında İmralı tecridine ilişkin de şu vurgular yer aldı: “Önder Apo şahsında komplocu güçler, Kürt halkını, kadınları ve tüm özgürlük hareketi savaşçılarını hedef almıştır. İmralı cezaevinde Önderliğimiz 25 yıldır büyük bir direniş içinde. Önderliğimizin İmralı'daki muhteşem direnişini selamlıyoruz. Biz kadınlar ve halklar olarak Önder Apo'ya minnet borçluyuz. Bu temelde her çalışma, her çaba ve mücadele Önderliğimizin özgürlüğü için olacaktır. Direnişimiz ve mücadelemizle tecridi kırıp Önder Apo'yu özgürleştireceğiz.”

Devamla Kurdistan dağlarında tarihin ve yüzyılın en ağır savaşının yaşandığına dikkat çekilerek, ülke aşkıyla direnen gerillaların, işgal politikalarını boşa çıkardığı belirtildi. Gerilla direnişi, “Kurdistan gerillası 'Burası Kurdistan, giriş var çıkış yok' diyor. Bu mesaj bir gerçeği gösteriyor. Başarısız olan bu politikaların değiştirileceğini söylüyorlar. Uluslararası ve yerel güçler artık bu gerçeği görmeli. Özgür bir Kürt başarısız olmaz ve bu nedenle Kurdistan'a yönelik politikaları dikkate alın. İşgal ve soykırım, hainlik ve şerefsizlik politikaları dönemi geride kaldı. Özgür Kürt ve özgür kadın stratejimiz çoktan başarıya ulaştı” denildi.

‘MÜCADELEYE GÜÇ KATMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

Mesajın devamında şöyle denildi: “KJK olarak kadınları, halkımızı, gençlerimizi ve dostlarımızı mücadeleye güç katmaya çağırıyoruz. Çaresiz kalan düşmana karşı mücadele ateşini güçlendir. Önderlik Yürüyüşü 50. yılında zaferi hak ediyor. Kadınların onurlu mücadelesi zaferi hak ediyor. Bu sayede Önder Apo'nun zafer çizgisinde, gerilla direnişinde ve kadınların ısrarlı mücadelesinde yürüyelim ve kazanalım”

Festivalde Bethnahrin Avrupa Süryani Kadın Meclisi’nin gönderdiği mesaj da okundu. Festivalde sanatçılar, Bermal Çem, Jin MA, Yelda Abbasi, Medi, Basel Kadın Korosu, Winterthur Çocuk Korosu, Elenora, Govend ve Kadın Govend grubu ve Flamenko Dans Ekibi sahneye aldı. Ayrıca alanda kurulan Dengbej Çadırı’nda kadın dengbejler ezgilerini seslendirdi.