Britanya’dan İmralı sorusuna cevap

CPT’nin “tecrit İmralı’da kalıcı hale geldi” tespitinin sorulduğu Britanya Dışişleri Bakanlığı, kaçamak cevaplarla insani muamele yönündeki politikalarının destekleneceği savunuldu.

Avam Kamarası üyesi Lloyd Russell-Moyle, Dışişleri Bakanı Wendy Morton’a gönderdiği önergede, İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dair tespitine yönelik neler yapılacağı soruldu.

CPT’nin İmralı’daki tecridin kabul edilemez boyutlarda olduğuna dair tespitine nasıl destek verileceğini soran Britanyalı parlamentere Dışişleri’nden yine yuvarlak cevaplar verildi.

Türkiye’den insan hakları konusundaki beklentilerinin ‘açık’ olduğunu iddia eden Bakan Wendy Morton, savunma hakkı ve tıbbi bakım gibi tutsakların uluslararası insan hakları standartlarına uygun bir şekilde haklarına kavuşmaları konusunda ‘(Türk) yetkililerin’ desteklendiğini savundu.

Türkiye’nin bu yönlü taleplerin dile getirildiği 2019’daki CPT raporuna yönelik ‘işkenceye sıfır tolerans ve CPT ile iş birliği yapma’ yönündeki cevabının savunulması da dikkat çekti. Bakan, Türkiye’nin cevabını ‘memnuniyetle karşıladıklarını’ söyledi.

Bakanın cevabında Avrupa Konseyi’nin (AK) sözleşmeleriyle uygun biçimde hareket etmesi için Türkiye’nin bakanlık düzeyinde ‘desteklenmesine’ devam edileceği gibi bir ifadeye de yer verildi. Cevapta, bu desteğin daha geniş insan hakları reformları için de geçerli olacağı vurgulandı.