GÖRÜNTÜLÜ

Brüksel ve Marsilya'da ‘Toplumsal Cinsiyet’ atölyeleri

Brüksel ve Marsilya'da “Cinsiyetçiliği aşalım, özgür eş yaşamı kuralım” konulu atölyeler düzenlendi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Tevgera Jinên Kurdistanê li Belçîkayê (TJK-B) öncülüğünde “Toplumsal Cinsiyet” başlıklı bir atölye çalışması düzenlendi. 

Ton Noey Toplum Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, salon Fransızca ve Kürtçe “Jin Jiyan Azadî” ve “Bugün, yarın, her zaman kadın devrimi” yazılı pankartlarla süslendi.

Ayrıca İran rejimi tarafından idamla yargılanan Werişe Muradî ve Pexşan Azîzî’nin fotoğrafları da dikkat çekti.

Atölyede Gazeteci Gülistan İke, Jineoloji Akademisi’nden Necibe Qeredaxî ve TJK-E üyesi Medya Botan sunumlar gerçekleştirdi.

İlk olarak söz alan Gülistan İke, cinsiyetçiliğin kültürleri nasıl şekillendirdiğini anlattı. Erkek egemen sistemin, bireylere daha çocuk yaşlardan itibaren roller biçtiğini ve kız çocuklarının toplumsal hayattan dışlanmaya çalışıldığını örneklerle aktardı. Kadınların seçme ve seçilme hakkı gibi temel haklar için uzun yıllar mücadele ettiğini hatırlattı.

Ardından söz alan Necibe Qeredaxî,  Önder Apo’nun özgür kadın kimliği perspektifini ele aldı. Medya Botan ise cinsiyetçiliğe karşı çözüm yollarını tartıştığı bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumların ardından katılımcılar küçük gruplar halinde tartışmalar yürüttü, sorular soruldu ve birlikte cevaplar arandı.

Etkinlik, Berivan Turhan ve Yeter Nas’ın müzik dinletisiyle son buldu.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde “Cinsiyetçiliği aşalım, özgür eş yaşamı kuralım” şiarıyla atölye düzenlendi.

Etkinlikte cinsiyetçiliğin özgürleşme çabasının önünde oluşturduğu engeller, bunun yaşamdaki yeri üzerine geniş tartışmalar yapıldı.

Jale Bingöl’ün moderatörlüğünü yaptığı atölyede, cinsiyetçiliğin tanımı ve gelişme sürecini TJK-E üyesi Jînda Amed, Cinsiyetçiliğin yeniden üretildiği alanlar ve göç koşullarında cinsiyetçiliğin yaşanma biçimi üzerine gazeteci Songül Ömürcan; cinsiyetçilikle mücadele yöntemleri ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesinin bu alanda geliştirdiği çözüm konseptlerini ise Jineoloji Akademisi Üyesi Elif Kaya anlattı.

Daha sonra sorunlarla mücadele ve çözüm yöntemleri üzerine tartışma ve kararlaşmalara gidildi. Kadınlar günlük yaşamda karşılaştığı cinsiyetçi sözleri küçük kağıtlara yazarak bir panoya astı. Diğer yandan yaşam ağacını temsil eden bir resmin dallarına kadınla özgür temelde bir arada olmanın önemini ve gerekliliğini vurgulayan Önder Apo’nun sözleri asıldı.