Buldan: Öncelikli işimiz tecridi kırmaktır

HDP Kadın Meclisi toplantısında konuşan Pervin Buldan, "Öncelikli işimiz seçimle birlikte elbette ki tecridi kırmaktır. Bedenlerini açlık grevine yatırmışsa bizim de yapacağımız şey onların direnişini yükseltmektir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bedenlerini açlık grevine yatırmışsa bizim de yapacağımız şey onların direnişini yükseltmektir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 31 Mart yerel seçimleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde devam eden ağır tecridin kaldırılması ve bu taleple başlayan açlık grevleri gündemiyle Genel Merkez’de toplandı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Eş Genel Başkan Pervin Buldan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tahliyesini şu sözlerle değerlendirdi: “Dün cezaevinden çıkarken güldü ama evinde ağladı. ‘Bütün maneviyatımı cezaevinde bıraktım, yoldaşlarımızı bıraktım, çıktım. Yüreğim, beynim cezaevinde kaldı’ dedi. Arkadaşlarımızın büyük bir direniş içinde olduğunu söyledi. Bize düşen arkadaşlarımıza sahip çıkmaktır. Onların yanında olmak seslerini dışarı çıkartmaktır. Öncelikli işimiz seçimle birlikte elbette ki tecridi kırmaktır. Bedenlerini açlık grevine yatırmışsa bizim de yapacağımız şey onların direnişini yükseltmektir.

Tecridin ne anlama geldiğini biliyoruz. Tecrit 20 yıldır devam etmektedir. Zaman zaman Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmış olsa bile heyetlerin geliş gidişiyle tecrit bir ‘yönetim şekli’ haline gelmiştir. Aile görüşlerinin, avukat görüşlerinin bir insanın elinden alınması mutlak tecridin ifadesidir. Tecridin kaldırılması konusunda bundan sonra da bulunduğumuz her alanda bunu ifade edeceğiz. Sessiz kalmayacağız.” 

Kandıra Cezaevi’nde rehin tutulan eski Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ’ın, 13 Ocak’ta Ankara’da düzenlenen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 9’uncu Genel Kurulu’na aile görüşmesi kapsamında telefonla bağlandığı için hakkında soruşturma açılmasına tepki gösteren Buldan, “Cezaevinde rehin olarak tutulan bir arkadaşımız. Sesinin bu şekilde kısılamayacağını belirtmek isterim mutlaka ve mutlaka konuşacağız” dedi. Buldan, bu tür soruşturmaların hukuki ve vicdani olmadığını, soruşturmayı kabul etmediklerini sözlerine ekledi.

Pervin Buldan yerel seçimlere ilişkin de şunları söyledi: “Biz kadınlara çok büyük görev ve sorumluluk düşüyor. İki gün önce Diyarbakır da eş başkan tanıtımı yaptık. Çok güçlü ve moralli oldu. Dolayısıyla bundan sonraki dönemde de belirlenen tüm belediye eş başkanı arkadaşlarımızın yanında olacağız. Kazanma ve başarmanın yollarının hep birlikte arayacağız. Kadın eş başkan meselesi partimizin kırmızı çizgisidir. Tamamlanmamış olan yerlerde bu belirlemeleri yapıp arkadaşlarımızı belirleyeceğiz. Çok az yer kaldı. Bu süreci hızlıca tamamlayacağız.

Türkiye'nin batısında da AKP-MHP ittifakını geriletecek her türlü taktik konuyu gündeme alıp yarınki PM toplantımızda son kararımızı verip kamuoyuyla paylaşacağız.”