Cezayir devriminin kadın ikonu senatör olmayı reddetti

Cezayir’in bağımsızlığı için silahlı mücadeleye katılan ve ağır işkencelerden geçirilen Cemile Bupaşa, resmi olarak atandığı senatörlük görevini geri çevirdi.

Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, yeni senatörlerin listesini açıkladı.  Televizyondan duyurulan atamanın ardından Cemile Bupaşa’dan açıklama geldi.

Nacera Duagui, Bupaşa adına Facebook sayfasında bir açıklama paylaştı. Bubaşa, “Resmi makamların bana yaptıkları bu teklifi, bana duydukları güven için teşekkür ederek reddettim” dedi.

Bupaşa, “Erkek ve kız kardeşlerimin yanında Mücahida olarak ülkeme hizmet ettim ve o zamandan beri yurttaş yaşamıma geri döndüm ve öyle kalmak istiyorum” dedi.

1938 yılında dünyaya gelen Cemile Bupaşa, 1955’deki silahlı bağımsızlık mücadelesine katıldı. 1960 yılında bir saldırı girişimi ardından dönemin sömürgeci Fransız ordusu tarafından yakalandı, işkence gördü, tecavüze uğradı.

Tunus asıllı Fransız avukat Gisele Halimi’nin bu işkence ve tecavüze tepkisi uluslararası yankı uyandırdı ve Cezayir’deki sömürgeci yöntemleri gün yüzüne çıkardı. Aralarında Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Louis Aragon ve Aimé Césaire gibi aydınların yer aldığı “Cemile Bupaşa Komitesi” o dönemde önemli rol oynadı.

Fransa’da cezaevine konulan Bupaşa, nisan 1962 yılında serbest bırakıldı. O tarihten beri kamusal yaşamdan çekildi. Bupaşa’nın mücadelesi Pablo Picasso’nun bir resmi gibi çok sayıda sanatsal esere de esin kaynağı oldu. Bupaşa, diğer bir çok Cezayirli kadınla birlikte Cezayir savaşının “bombacı” kadınları olarak da biliniyor.