Cinsiyetçi ‘aile huzuru önerileri’: Spor yapma ev işi yap!

Güney Kore’nin başkenti Seul’un yerel hükümetinin hamile kadınlar için hizmet veren bir internet sitesinde yayınlanan ‘öneriler’, bir yılı aşkın bir süre sonra gelen yoğun tepkiler üzerine kaldırıldı.

Yerel hükümetin ‘önerileri’ arasında kadınların rolünü ‘erkeğe hizmete’ indirgeyen ataerkil ve cinsiyetçi fikirler bulunuyor.

Siteden kaldırılan önerilerin başında kadınların gebelik durumunda ve hatta doğum yapacakları günlerde dahi eşlerine hizmet etmeleri geliyor. Sitede, kadınların doğum için hastaneye gitmeden önce eşleri için ‘önceden yeterince yemek hazırlamaları’ veya ‘temiz iç çamaşırı hazırlamaları’ gibi önerilere yer veriliyor.

‘AİLELERDE TATSIZLIK ÇIKMASIN’ DİYE ÖNERİLER

‘Ailelerde tatsızlık çıkmaması’ amacıyla hazırlandığı iddia edilen öneriler listesinde, kadınların spor yapmaları dahi gereksiz görülüyor. Bunlar arasında kilo kaybetmek için spor yapmak yerine doğumdan hemen sonra küçük beden elbise giyilmesi; ‘ev işlerinin ertelenmemesi’ veya ‘temizlik ve bulaşık gibi işlerin yapılması’ bulunuyor. Seul yerel hükümetinin sitesinde ayrıca tüm bunları yapmak ile ‘başka hiçbir egzersize gerek kalmayacağı’ vurgulanıyor.

YOĞUN TEPKİLER ÜZERİNE KALDIRILDI

Son on yıllarda dünyanın yoksulluktan gelişmişliğe doğru en hızlı ilerleyen ülkelerinden olan Güney Kore’de kadınların yükünün arttığı biliniyor. Kadınların iş yaşamına daha fazla atılmasıyla birlikte muhafazakâr kesimler, nüfustaki düşüşü durdurmak için kadınları daha fazla evde kalmaya yönlendirecek önerilerle ortaya çıkıyorlar.

Başkent Seul’daki tepki çeken bu öneriler, aslında bir yılı aşkın bir süredir yerel yönetimin sitesinde yer alıyordu. 2019 yılından bu yana sitede yer alan ‘Ailelerde tatsızlık çıkmaması’ amacıyla hazırlanan öneriler, kamuoyunda gelişen yoğun tepkiler üzerine geçtiğimiz hafta kaldırılmış.

11 Ocak itibariyle söz konusu ‘önerileri’ hazırlayan kişilerin ve sorumluların cezalandırılması için başlatılan kampanyaya 20 bini aşkın kişi de imza atmıştı.