DEM Kadın Meclisi: Birlikte yönetmek ve özgür yaşam için ortak mücadeleye

DEM Kadın Meclisi, "Birlikte kazanmak, birlikte yönetmek ve özgür bir yaşam inşa etmek için tüm kadınları ortak mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

DEM Kadın Meclisi, 15 Aralık'ta gerçekleştirdiği toplantının sonuç bildirgesini açıkladı.

İmralı tecridine ve açlık grevlerine dikkat çekilen bildirgede, kadınlar birlikte yönetmek ve özgür yaşamı inşa etmek için ortak mücadeleye çağrıldı.

Bildirgenin tamamı şöyle:

"Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM PARTİ) Kadın Meclisi, 15 Aralık tarihinde Ankara’da bir araya geldi. Partimizin 15 Ekim’de gerçekleştirdiği Büyük Genel Kongresi sonrası 2. Kadın Meclisi toplantısında, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinlikleri, iki aylık çalışma faaliyetleri ve 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan yerel seçim politikaları başta olmak üzere siyasal gelişmeleri, kadın meclislerimizin örgütlenme çalışmaları ve faaliyetleri gündeme alındı.

'SOYKIRIM SALDIRISI AYNI ZAMANDA KADIN KIRIMIDIR'

Egemenlerin savaş, yağma, talan, işgal ve sömürü politikaları tüm hızıyla sürüyor. Filistin halkı, İsrail tarafından soykırıma uğruyor ve devletler bunu izliyor. Halka yönelik soykırım saldırısı aynı zamanda kadın kırımına dönüşmüş durumda. Sağ popülist, otoriter, faşist iktidarlar politikalarının odağına kadınlara, göçmenlere, işçilere ve emekçilere düşmanlığı koyuyor. Aile-devlet-dinin yüceltilmesiyle ve kadınların bedenleri ve emekleri üzerinde sömürüyü katmerleştiriyor.

'2024 BÜTÇESİNDE KADINLAR YOK'

Mayıs seçimlerinde kurulan erkek ittifakının bir yandan savaş, talan, şiddet ve sömürü politikalarını sürdürürken, tehdit olarak gördüğü kadın kazanımlarını yeni uygulamalarla gasp edeceğini bir kez daha ilan etti. 6284 sayılı yasa, nafaka hakkı, kadın beyanı esastır ilkesini “Aileyi Koruma” adı altında tartışmaya açan iktidarın planladığı 2024 bütçesinde kadınlar yok.

Yerel seçim sürecine girerken iktidarın kadın düşmanı politikaları, meclisten sokaklara, fabrikalardan okullara her alanda kendini gösteriyor. Seçimlerin hemen öncesinde çıkarılan yasalarla kentler yağmalanıyor, doğa madenler uğruna talan ediliyor, genç ve kadın işsizliği artıyor. Gelecekten umudunu yitiren gençler intihara sürükleniyor.

 
İMRALI TECRİDİ VE AÇLIK GREVLERİ

Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki engeller tahkim edilirken, Kürt sorununda demokratik çözümün muhatabı olan Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit daha da ağırlaştırılıyor. Kürt sorunun adil ve onurlu çözüm talebine yanıt ise yok sayma, inkar etme ve saldırı oluyor. Hapishaneler ölümhanelere dönüşmüş durumda. Hasta tutsaklar ölüme mahkum ediliyor. Ya tabutla dışarı çıkıyor, ya da ölüm sınırında serbest bırakılıyor. Birçok cezaevinde Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan ağırlaştırılmış tecridin sona erdirilmesi ve Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için tutsaklar açlık grevinde.

KOBANÊ DAVASI

İktidar, kadınlara yönelik şiddeti bizzat polisiyle, askeriyle uygulamayı sürdürüyor. İşkenceyi sokağa taşıyan iktidar, genç kadın yoldaşlarımıza, kadın siyasetçilere ve kadın iradesine pervasızca saldırıyor. Kobanî davasında kadın yoldaşlarımız devleti teşhir ederek, sistemi yargılıyor. Cezaevlerinden de kadın özgürlük mücadelesini yükselten yoldaşlarımızı selamlıyoruz.
'Vazgeçmiyoruz, Her Yerdeyiz' şiarıyla, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinliklerini yürüten Kadın Meclisimiz, erkek-devlet şiddetinin çizdiği sınırları kabul etmeyeceğini bir kez daha gösterdi. Söyleyecek sözü, değiştirecek gücü olduğunu sokaklardan haykırdı.

'KADIN DOSTU KENTLERİ İNŞA EDECEĞİZ'

DEM PARTİ Kadın Meclisi, bulunduğu her alanda eşitlik, özgürlük, adalet taleplerini yükseltmeye devam edecektir.
DEM Parti Kadın Meclisi, partinin belirlemiş olduğu demokratik yerel yönetimler ilkelerine bağlı olarak yerel seçimlerde kadın özgürlükçü çizgisini uygulamakta kararlı olduğunu bir kez daha ilan etti. Yerinden ve yerelden yönetme anlayışının en temel kurucu unsurları kadınlardır. Kadın Meclisimiz, kadın dostu kentlerin inşasını gerçekleştirme iddiasındadır. Kadın düşmanı kayyumlardan gasp edilen belediyeler geri alınacaktır. Kent uzlaşısı yaklaşımıyla yürütülecek ön seçim uygulaması anlayışını güçlendirmek, geliştirmek ve sonuca ulaştırmakta kararlıdır.
DEM Parti Kadın Meclisi, eş başkanlık ve eşit temsiliyet ilkesine bağlı olarak aday adaylık başvurusunda kadınların teşvik edilmesi, aday adaylarının propaganda olanaklarına güç verilmesi noktasında çalışmalarını yoğunlaştıracaktır.

Eril zihniyet, dil, üslup ve yaklaşımlarla mücadelenin bir biçimi de kadınların siyasette daha güçlü yer almasıdır. Deneyimlerimiz, mücadele kararlılığımız, kadın özgürlükçü çizgimiz bu mücadelenin temelidir. Emeği, kimliği, bedeni için sokakları terk etmeyen, erkek egemen iktidara boyun eğmeyen, her koşulda eşitlik, özgürlük ve adalet talep eden tüm kadınları birlikte çalışmaya ve birlikte kazanmaya çağırıyoruz. DEM Parti zamanı, şimdi kadın zamanı, şimdi özgürlük zamanı diyoruz. Birlikte kazanmak, birlikte yönetmek ve özgür bir yaşam inşa etmek için tüm kadınları ortak mücadeleye çağırıyoruz."